Nyitókép: precitaj.si

 

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter arra kérte a Páneurópai Főiskolát, hogy az iskola könyvtárának weboldalán titkosítsák a diplomamunkáját.

 

Mindez akkoriban történt, amikor napvilágot látott a médiában Boris Kollár házelnök plágiumbotránya – tájékoztat a Denník N internetes oldala.

 

 hirdetes_300x300  

​A Denník N szerint Gröhling szinte az egész bakkalaureátusi szakdolgozatát átmásolta a diplomamunkájába. Saját szellemi terméket csak elvétve tartalmaz a dolgozat.

 

A 2009-ben írt szakdolgozat úgy keletkezett, hogy Gröhling a könyvekből és tanulmányokból átvett szövegek egy részét idézi, tehát feltünteti az eredeti szerzőt, majd következik egy másik bekezdés – gyakran több is – ami úgy tűnik, mintha Gröhling szerzeménye lenne, de ez is csak egy könyvből kimásolt részlet, hivatkozás nélkül.

 

A diplomamunkájához hasonló módon írta meg a bakkalaureátusi szakdolgozatát is, aminek szintén a terrorizmus volt a témája. És pont ennek a munkának köszönhetően könnyítette meg a dolgát a mesterképzésen, ugyanis a diplomamunkájába szinte teljes egészében bemásolta a bakkalaureátusi szakdolgozatának szövegét.

 

Megjegyzendő, hogy a diplomamunkájában egyetlen egyszer sem tesz említést arról, hogy a bakkalaureátusi szakdolgozatában is a terrorizmussal foglalkozott, holott 28 oldalt másolt át belőle.

 

Arra a kérdésre, hogy miként tudta ezt a munkát sikeresen megvédeni, Gröhling ezt írta:

 

„A parafrázisoknál fel vannak tüntetve a források. Általában nem az összes bekezdésnél, hanem a nagyobb egységek végén“.

 

Az oktatásügyi miniszter továbbá azt állítja, hogy a diplomamunkáját standard módon védte meg a vizsgabizottság előtt.

 

A Kollár-botrány után felüvizsgáltatta a munkáját

 

Miután múlt héten egyértelművé vált, hogy Boris Kollár házelnök nem fog távozni a funkciójából a plágiumbotránya miatt, Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter azzal dicsekedett, hogy felülvizsgáltatta a diplomamunkáját, ami véleménye szerint ma is megállná a helyét.

 

Gröhling arra volt kíváncsi, hogy a szakdolgozatokat ellenőrző rendszer milyen mértékű azonosságot fog kimutatni a 2009-es diplomamunkájában, amit jogi témában írt és védett meg a Páneurópai Főiskolán.

 

Az eredetiségvizsgálat 31%-os egyezést mutatott, amit az oktatásügyi miniszter úgy kommentált, hogy „a mai szabályok mellett ez az eredmény a jog területén rendben van“.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.