Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

Peter Pellegrini „Hangja” hat százalékpontot verne rá Robert Fico „Irányára” az AKO legfrissebb felmérése szerint, ám a Smerből kiugrott politikus sikeresen meg is osztotta a szocdem választókat, így az első helyezett OĽANO előnye közel hét százalékra nőtt.

 

Ha most lennének a választások, azt az OĽANO nyerné meg 23,5 százalékkal. Másodikként Peter Pellegrini Hlas-SD nevű pártja jutna a be a parlamentbe 16,7 százalékkal. A Robert Fico vezette Smer 10,7 százalékot kapott az AKO-tól.

 

Jelentősen erősödött a liberális SaS támogatottsága, 9,4 százalékon állnak. Az ĽSNS 7,9 százalékkal ötödikként jutna be a parlamentbe, a Sme rodina pedig 6,4 százalékra gyengült az áprilisi 10 százalékról (ennek hátterében Kollár plágiumbotránya is állhat). A balliberális Progresívne Slovensko 5,2 százalékkal szintén bejutna a törvényhozásba.

 hirdetes_300x300  

 

A legkisebb kormánypárt, a Za ľudí azonban 4 százalékkal nem érné el a parlamenti küszöböt, és a KDH is veszélyesen eltávolodott a küszöbtől (3 százalék). Az MKP 2,5 százalékos, a Most-Híd 1 százalékot kapott az AKO-tól – áprilisban az ügynökség 4,4 százalékra mérte az MKP-t, 0,6 százalékra a Most-Hidat.

 

Adatok: AKO, grafikon: Körkép.sk

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, mivel a Za ľudí az AKO szerint kiesne, a Sme rodina pedig hat mandátumot veszítene, a csonka koalíciónak nem lenne meg a kormányzó többsége: OĽANO-Sme rodina-SaS – 74 mandátum. Legalább a PS-re szükségük lenne a kormányalakításhoz.

 

A baloldali pártok sem tudnának többséget szerezni: egy esetleges Hlas-Smer-PS koalíciónak csak 61 mandátuma lenne, legalább az SaS-re szükségük lenne a többség megszerzéséhez (az összesen 79 mandátumot jelentene).

 

Matematikailag a legkényelmesebb koalíciót az OĽANO, a Hlas és az SaS tudná létrehozni, nekik összesen 93 mandátumok lenne, ami alkotmányos többséget is jelentene.

 

Adatok: AKO, grafikon: Körkép.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!