Nyitókép: Körkép.sk

 

Az MKP szombati kongresszusa után a többi, magyarokat megszólító politikai szubjektum is jelezte, hogy kész megkezdeni a tárgyalásokat az egységes magyar képviselet létrehozása érdekében.

 

Az Összefogás, a Most-Híd és a szinte mérhetetlen Magyar Fórum egyetértettek abban, hogy hiányzik a magyarok hangja a parlamentből.

 

Mózes Szabolcs (Összefogás) szerint az együttműködés és az egység jelenti a jövőt, és július végére közös találkozót szervez. A társadalmi piknikre július 30-án Gombaszögön kerülhetne sor a pártok képviselőin kívül több polgármester, helyi képviselő, társadalmi és civil szervezet vezetőinek részvételével. Solymos László (Most-Híd) számára az MKP és a vegyespárt közti megegyezés a legfontosabb, a tárgyalóasztalnál azonban szerinte minden pártnak helye van, aki a magyarok segítésére vállalkozik.

 hirdetes_300x300  

 

Solymos szavaiból így az is kiolvasható, hogy prioritásbeli különbséget lát az MKP-hoz, illetve a többi, kisebb párthoz való viszonyulást illetően.

 

A választások után még csak valódi tisztújítást sem tartott Magyar Fórum elnöke, Simon Zsolt szerint tisztázni kell az értékrendbeli kérdéseket és prioritásokat, melyek később szétfeszíthetik a közös formációt.

Mózes Szabolcs a szlovák hírügynökségnek elmondta, hogy nem elég a pártok együttműködése, egyetlen erős mozgalomra vagy pártra van szükség, mely teret ad a magyar közösség sokszínűségének, és képes integrálni a konzervatívot és a liberálist is.

Az Összefogás elnöke szerint a magyar pártok nélküli kormányok elhanyagolják Dél-Szlovákia fejlesztését.

Solymos László számára a magyar képviselet mellett az általuk lakott régió segítése is fontos, és nyitott a korrekt tárgyalásokra.

 

Simon Zsolt hangsúlyozta, hogy számukra a területi autonómia nem elképzelhető, és sokadrangú kérdésként tekintenek rá. Elmondása szerint ennél fontosabb Dél-Szlovákia infrastrukturális, foglalkoztatási fejlesztése, ugyanakkor a kulturális és oktatásügyi önrendelkezésről is tárgyalni szeretne.

 

Az MKP szombaton Farnadon Forró Krisztiánt választotta meg új elnökévé, aki elmondta, hogy első körben az Összefogással, majd a Most-Híd magyar ágával tudja elképzelni a tárgyalásokat.

 

Az MKP új elnökségének mandátuma 2022 végéig, azaz az összevont helyhatósági és megyei választások utánig szól.

 

Körkép.sk/teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!