Nyitókép: TASR/Martin Baumann

 

 „A sajtótájékoztatónak azt a címet adtam, hogy Jó hír Szlovákiának, de egy kicsit hazudtam Önöknek, mert nem jó hírem van, hanem zseniális“ – jelentette ki Igor Matovič kormányfő Brüsszelből való hazajövetelekor a pozsonyi reptéren.

 

A kormányfő szimbolikusan átnyújtotta Eduard Heger pénzügyminiszternek annak a szerződésnek a másolatát, amiről ma reggel 5.50-kor született megegyezés.

 

 hirdetes_300x300  

„A szlovák kezdeményezés alapján sikerült 15%-os önrészesedést kiharcolnunk“

 

– mondta Matovič, majd hozzátette: ezzel több mint 1,9 milliárd eurót sikerült megspórolni. A kormányfő elmondása szerint az eredeti önrészesedés 25% lett volna.

 

Matovič szerint a 2014 és 2020 közötti időszakból még van 8 milliárd eurónk, amit nem merítettünk ki.

 

„A 2021 és 2023 közötti időszakra 7,5 milliárd euró áll a rendelkezésünkre. Ezenkívül az új egyezség a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetést is meghatározta, ahol Szlovákiának 18,6 milliárd euró fog a rendelkezésére állni. Mindez annyit jelent, hogy az EU-tól összesen 34,1 milliárd euró áll a rendelkezésünkre”

 

– konstatálta Matovič.

 

„Mindemellett az egyezség tartalmazza a hitelfelvétel lehetőségét is az „AAA“ besorolás alapján“

 

– mondta a kormányfő. A hitelfelvételnél a kamat közel lesz a nullához és csak hét év után kell elkezdeni a törlesztést. Az összeget 2058-ig kellene visszafizetni.

 

Ennek alapján Szlovákia 6,8 milliárd eurónyi hitelt vehet fel.

 

„Ez azt jelenti, hogy az egyezség alapján az elkövetkezendő hét évben összesen 43,8 milliárd euró áll a rendelkezésünkre“

 

– számolta ki Matovič. Ez évente 6,25 milliárd eurót jelent.

 

 „A brüsszeli házi feladat teljesítve. Fontos feladat vár ránk, hiszen ki kell gondolnunk azokat a reformokat, amelyekre ezeket a pénzforrásokat fel fogjuk használni“

 

– konstatálta Matovič, majd hozzátette: ezután már tényleg jobb lesz Szlovákiában élni.

 

HNonline.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.