Nyitókép forrása: glob.sk

 

A szlovák sajtó birtokába jutott belső levelezés szerint a Harabin-féle, baloldali-nemzeti Vlasť párt arról értesítette hitelezőit, hogy hiába várják vissza a pénzüket – írja az Aktuality.sk.

 

Štefan Harabon korábbi legfelsőbb bíró nagyon magabiztosan vágott neki az idei választási kampánynak. Politikai pályafutásáért beáldozta a Legfelsőbb Bíróságon betöltött helyét is. Végül a választáson még az állami támogatást jelentő három százalékot sem szerezte meg. Mivel alig 0,07 százalék hiányzott a 3 százalékhoz, Harabin a választások utáni órákban a sajtót és a közvélemény-kutató ügynökségeket okolta saját sikertelenségéért.

 

És bár akkor még azzal kérkedett, hogy szívesen vezetné a Vlasť-ot egy újabb választásokon, ez a lehetőség már nem túl valószínű. A párt vezetője ráadásul már nem is Harabin, hanem Anna Žatková, Harabin korábbi munkatársa a Legfelsőbb Bíróságról.

 hirdetes_300x300  

 

A Vlasť a kampány során több mint 1,3 millió eurót költött. Hivatalosan két tucat adományozót ismert be a párt hivatalos honlapján, akik összesen 970 ezer euróval támogatták Harabin politikai ambícióit. Amikor a volt legfelsőbb bírót megkérdezték a választások után, hogy állami támogatás híján miből akarja rendezni a párt tartozásait, azt felelte:

 

„Én nem vagyok a Vlasť tagja, ön rossz személynek címezte a kérdést. Minden adminisztratív, szervezési és technikai kérdés a párt hatáskörébe tartozik”

 

Egyenes út a felszámolás felé

 

Az Aktuality.sk azonban nemrég birtokába jutott egy levélnek, amelyet Anna Žatková pártelnök írt a hitelezőknek. Ebben az áll, hogy mivel a Vlasť nem kapott állami támogatást, a hitelezők ne is várják, hogy visszakapják pénzüket. Žatková azt javasolja, hogy a kölcsönöket módosítsák a szerződésben ajándékoknak.

 

„Abban az esetben, ha kitartanának a kölcsönök mellett, mivel a párt azt nem tudja visszafizetni, az a Vlasť megszűnését jelentené”

 

olvasható a levélben, amely végül azzal próbál lelkére hatni Harabin hitelezőinek, hogy „nyilván a párt által képviselt értékek és ideák miatt” támogatták a pártot.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Vlasť a felszámolás küszöbén ál, fizetésképtelenné vált, forrásai nincsenek sem a működésre, sem a struktúra építésre, választások utáni tevékenysége pedig egyenlő a nullával.

 

Az idei választásokon több pártelnök is saját vagyonából járult hozzá pártja sikeréhez, Harabin azonban egyetlen centet sem tett a közösbe, holott az egész kampány az ő személyére épület.

 

Persze, nem volt teljesen alaptalan a Vlasť vállalkozása. Štefan Harabin a tavalyi elnökválasztáson 300 ezer szavazatot gyűjtött, a harmadik legsikeresebb szereplője volt a politikai ringnek. A parlamenti választások azonban teljesen más kategóriába esnek, mint az államfőválasztás. A kampány során elkövetett hibák, Harabin csapnivaló médiaszereplése, a kínos kérdésekre adott átlátszó és kétértelmű válaszolok megbosszulták magukat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!