Nyitókép: rimava.sk

 

A kormány július 15-én kinevezte az új járási elöljárókat. Azokat a hivatalnokokat, akik a következő négy évben a kormány kinyújtott kezei lesznek az egyes járásokban. Ők képviselhetik egyrészt a kormány érdekeit a régiók felé, másrészt a régiók érdekeit a kormány felé.

 

A belügyminisztérium 72 járásban tett javaslatot az elöljáró személyére. Egyben lehetőséget adva a járások lakosainak, hogy véleményezzék a javasolt elöljárókat. A lakosság élt is ezzel a lehetőséggel, melynek eredményeként a kormány által egyenlőre csak 53 javasolt elöljáró lett kinevezve. A többi járás esetében folytatódik a kiválasztási folyamat.

 

A kormány a Rimaszombati járás esetében JUDr. Peter Pavlíkot nevezte ki elöljárónak. Portálunk őt kérdezte a történésekről és a céljairól.

 hirdetes_300x300  

 

Hogy zajlott a kinevezési folyamat?

 

Egy viszonylag hosszú kiválasztási és kinevezési folyamatról van szó. Izgalmas időszak volt ez számomra, de elsősorban azt tapasztaltam, hogy a megbízott országgyűlési képviselők, a belügyminiszter, de maga a miniszterelnök is nagyon nagy fontosságot tulajdonítottak a kiválasztásnak és a kinevezésnek. Merem mondani, hogy számomra is érezhető volt az a felelősségtudat, amellyel a folyamatot végrehajtották.

 

Ön hogy került bele a sodrásba? Mivel sikerült megnyernie a választó bizottság és a kormány bizalmát?

 

Úgy döntöttem, hogy megpályázom a hivatalt. Elküldtem nekik az életrajzomat. Örülök, hogy végül rám esett a választás és a kormány engem nevezett ki elöljárónak.

 

Beszélne nekünk az eddigi pályafutásáról?

 

A rendszerváltás után a járás akkori elöljárójának helyetteseként dolgoztam, mégpedig a régiófejlesztés területén. A későbbiekben a járásbíróságon szereztem tapasztalatokat, mint bíró. Dolgoztam gyakorló ügyvédként, vállalati jogászként. Az utóbbi években pedig a kataszteri hivatalban töltöttem be különböző vezetői posztokat. Úgy gondolom, hogy az eddigi pályafutásom jellemzően mutatja a szakmai megfelelőségemet és azt, hogy a járásnak és a lakosságnak a problémáit ismerem.

 

Ide tartozik még a magyar nyelv ismerete. Apám után szlovák nemzetiségű vagyok, de anyukám magyar nemzetiségű, így a magyar nyelvet is ismerem. Nem mondhatom, hogy irodalmi szinten, de tulajdonképpen mindig magyarul kellett beszélnem a magyar ügyféllel. Tapasztalataim szerint ők elfogadták a magyar tudásomat, gyakran éreztették velem a bizalmukat irántam ezen a téren.

 

Milyen célokat tűzött ki maga elé járási elöljáróként?

 

Tudatosítom, hogy nincs idő sokat spekulálni, dolgozni kell. A vírusos időszak elhúzódása, az ebből adódó sok-sok probléma sürgető tempóba kényszerít mindnyájunkat. Két olyan terület van, amit nagyon fontosnak tartok személy szerint is. Az egyik terület a járási hivatal hatáskörébe tartozó állami ügyvitel biztosítása. Ez főleg szakemberek biztosítását jelenti az egyes posztokon.

 

Tudatosítani kell, hogy ha el akarjuk nyerni a lakosság, az ügyfelek bizalmát, akkor szakembereket kell alkalmaznunk az egyes hivatali posztokon. Az esetleges új hivatalnokok kiválasztását az érvényes törvény és más előírások szerint fogjuk véghezvinni, méghozzá a teljes átláthatóság biztosítása mellett. Nem lesz egyszerű dolgunk, de bízom a lakosság feltétlen bizalmában.

 

És melyik a másik fontos terület?

 

A másik fontos terület a régiófejlesztés biztosítása. Ismert, hogy a Rimaszombati járás a gazdasági és szociális fejlettség területén az utolsó helyen áll Szlovákiában. Ebből adódóan 2015-ben törvény született több lemaradt járás fejlesztéséről, köztük volt a mienk is. Sajnos azt kell megállapítanunk, hogy az utóbbi hetekben a helyzetünk ismét romlik. A munkanélküliségi mutató megint 20 százalék fölé kúszott a járásunkban. Ez pedig számomra olyan, mint a vészharang, amit meg kell húzni.

 

Elő szándékozom venni az említett törvényt, amely szerint a Járási Fejlesztési Bizottság elnöke lettem. Sürgősen össze fogom hívni a tizenegy tagú bizottságot, átvesszük a törvény alapján készített és jóváhagyott akcióterv teljesítését. Konkretizáljuk a további fejlesztést és megteremtjük a lehetőségeket a gyors cselekvéshez. Tudatosítom, hogy ebben nem lehet késlekedni. A fejlesztéshez szükséges igényeinket minél hamarabb be kell nyújtanunk a központi szervekhez. Tudatosítom, hogy ők nem fognak bennünket keresni, nekünk kell menni egy új, releváns fejlesztési stratégiával. Csak így várhatunk eredményt is.

 

És a végére?

 

Tudatosítom, hogy sok a munka, sok a feladat. Aki kicsit is ismeri járásunk helyzetét, tudja, hogy ez mennyire igaz. A fejlesztés érdekében bizalmat kérek az emberektől. Értem ezalatt nemcsak az egyes korcsoportokat, de a nemzetiségeket is.

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.