Nyitókép forrása: sme.sk

 

A legnagyobb kormánypárt lobbitörvényt fogadtatna el, amellyel gyakoirlatilag betiltaná a politikusok és az oligarchák illetve üzleti csoportok képviselőinek nem hivatalos találkáit. Amennyiben átmegy a törvényhozáson a javaslat, a politikusok már csak a hivatalosan bejegyzett lobbistákon keresztül, az előírt keretek között, jegyzőkönyv vezetésének kötelezettsége mellett tárgyalhatnának érdekcsoportokkal.

 

Az OĽANO elképzelése szerint kötelezővé tennék a találkozókról készített jegyzőkönyvek vezetését, amelyeket aztán közzé kéne tenni. A politikusok kizárólag a parlamentben találkozhatnának az érdekcsoportok képviselőivel, azokkal, akik szerepelnek a lobbisták hivatalos névjegyzékében. Csak velük és csak ezen feltételek mellett tárgyalhatnak a törvények részleteiről.

 

A törvényt Milan Vetrák (OĽANO) parlamenti képviselő készíti elő, aki a parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke is.

 hirdetes_810x300  

 

„Korlátozni akarjuk a törvénytelen lobbitevékenységet, vagyis azt, amikor korrupciótól sem visszariadó érdekcsoportok akarják befolyásolni a törvényalkotókat”

 

idézte Vetrákot az Aktuality.sk.

 

Nagyösszegű bírság, akár a mandátum elvesztése

 

A törvény a szabálytalan találkozókat szankcionálná, az a képviselő, aki sorozatosan elmulasztja bevallani a lobbitárgyalásokat, a mandátumát is leveszíthetné. Azonban alapjáraton is a szigorúbb törvények körébe tartozna: a mulasztásért a képviselőt 12 havi fizetésmegvonással sújtaná. A lobbitörvény betartását pedig az újonnan létrehozandó etikai és az államigazgatás hatékonyságával foglalkozó hivatal ellenőrizné, amelynek élére a kormány az elnöki palotával és a civil szervezetekkel közösen választanak vezetőt.

 

A szankcióknál jóval nehezebb kérdés, hogy kik tekinthetők majd lobbistáknak a törvény előtt. Általánosságban Vetrák azt mondja, hogy mindenki lobbista, aki a „széles közvéleményen kívül befolyásolni igyekszik a törvényalkotást”. Persze, rögtön hozzá is tette, hogy ennél a törvény jóval konkrétabban fog fogalmazni. Nem csak az üzleti szféra szereplőit lehet érdekcsoportnak nevezni, de például az egyházakat, szakszervezeteket, NGO-kat, vagy a munkáltatók érdekvédelmi szövetségeit, stb.

 

Nincs több céges parti az oligarcha-haveroknál

 

Az OĽANO szerint a törvénnyel elsősorban az oligarchák szárnyait vághatná vissza. Vetrák szerint a lobbitörvény megakadályozná az olyan kulisszák mögött zajló tárgyalásokat, mint ami Robert Fico smeres pártelnök és a nyitrai oligarchák, Bödörék között zajlott.

 

„Ha a törvény hatályba lép, Ficonak már nem lesz mit keresnie a Bonul céges partiján”

 

mondta. A lobbitörvény ugyanis előírná, hogy csak a parlament területén tárgyalhatnak vállalkozókkal.

 

Nem mindenki ilyen derűlátó. A Transparency International Slovensko igazgatója, Gabriel Šípoš szerint a lobbitörvényeket lehetetlen úgy megalkotni, hogy ne lehessen őket megkerülni. A legjobb, amit várni lehet tőlük a korábbinál nagyobb átláthatóság, korlátozott hatásfokkal.

 

Az OĽANO törvénye azonban nem csak a választott képviselők találkozóit szabályozzák, hanem például a képviselők asszisztenseiét is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!