Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Lukáš Kyselica titkosszolgálati múltjáról, a Smer 2.0-ként csúfolt HLAS-SD-ről és más aktuálpolitikai kérdésekről vitázott a Markíza Na telo plus című műsorában Peter Pellegrini (volt smeres, az alakulóban lévő Hlas parlamenti képviselője) és Grendel Gábor (OĽANO) házelnök-helyettes.

 

Grendel némileg talán kesztyűs kézzel bánt a húsz évig Fico mellett „szolgáló” Pellegrinivel, aki konkrét válaszok helyett nagy körmondatokkal terelte el a figyelmet a kínosabb kérdésekről.

 

Kyselica mérlegen

 

 hirdetes_300x300  

Az elmúlt hét legnagyobb vihart kavaró politikai eseménye Lukáš Kyselica belügyi államtitkár távozása volt. Az egyelőre elég homályos ügyről annyit tudni, hogy Kyselica a választási kampány idején a katonai hírszerzés tagja volt. Miután ezt az információt a Denník N megszellőztette, Kyselica lemondott államtitkári posztjáról, így megint parlamenti képviselőként tevékenykedik.

 

Grendel Gábor szerint ebben a kérdésben Kyselica meghozta a felelős politikai döntést.

 

„Engem azonban arról ismernek, hogy kritikusan állok hozzá katonai hírszerzési múltjához”

 

mondta Grendel. Arra reagálva, hogy Kyselica nem adott választ egyes kérdésekre a védelmi és biztonsági bizottság előtt, Grendel felhívta a figyelmet, hogy ezt Kyselica nem is tehette meg, mert a katonai hírszerzést érintő kérdéseket kizárólag a katonai hírszerzést ellenőrző parlamenti bizottságnak van joga feltenni. Grendel szerint ő azt szorgalmazza, hogy ez a bizottság hallgassa meg Kyselicát az ügyben.

 

Peter Pellegrini megpróbálta úgy beállítani a botrányt, mintha az az OĽANO felelőssége lenne. Arra a feltételezésre reagálva, hogy Kyselica a katonai hírszerzést akadályozta abban, hogy felszámolják az OĽANO-t úgy válaszolt:

 

„nincs szükség titkos ügynökre, hogy megbontsák az OĽANO-t, megteszi maga parádés döntéseivel a személyi kérdésekben.”

 

Ezután feltette a kérdést, hogy nem az történt-e valójában, hogy Kyselica a katonai hírszerzésről vitt információkat Matovičnak és nem fordítva. Ezt Grendel Gábor könnyedén hárította azzal, hogy felhívta figyelmet: aligha elképzelhető, hogy Ján Balciar hírszerzési főnök hagyta volna ezt, tekintve, hogy az ország tele volt Kyselica képmásával az OĽANO óriásplakátjain, tehát nem volt titok Kyselica „hovatartozása”.

 

Főügyész-választás

 

Pellegrinit a műsorvezető a HLAS pártalapításához szükséges aláírásgyűjtés állásáról is kérdezte. A volt smeres kormányfő nem árult el konkrétumokat, úgy fogalmazott, hogy már „nyugodtan alszik”.

 

A főügyész-választásról is szó esett. A kormánykoalíció által elfogadott módosító javaslatot az államfő visszadobta. Grendel szerint az államfő a javaslat legfontosabb részét nem kifogásolta, mégpedig a megválasztás módját és megválasztható jelöltek körét (pontosabban, hogy nem csak ügyészek pályázhatják meg a főügyészi posztot).

 

Grendel Pellegriniék akadékoskodásai kapcsán megjegyezte, hogy az ellenzék egyszer azt állítja, hogy a koalíció Daniel Lipšicnek törné az utat a főügyészséghez, másszor meg azt kifogásolja, hogy a főügyész visszahívható legyen.

 

Pellegrininek egy ponton a műsorvezető feltette azt a kérdést, mennyire van joga olyan volt smeresként bírálni a kormánykoalíciót ebben a kérdésben, aki 2010-ben támogatóan szavazott Dobroslav Trnka főügyésszé választására (akiről azóta kiderült, Marián Kočnerrel működött együtt, és smeres miniszterek viselt dolgait segített „mediálisan elfogadhatóbbá” tenni).

 

Pellegrini Trnka említésére szabadkozni kezdett, hogy nem is biztos benne, hogy igennel szavazott, aztán végül elismerte, hogy ha volt megállapodás a Smeren belül, azt nyilván nem rúgta fel….

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.