Nyitókép: TASR

 

A múlt hét folyamán egyetlen nap alatt 30 232 turistát regisztráltak a Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP), ami négyezerrel több mint az eddigi 40 éves rekord.

 

Látogatottságban a Poprádi-tó tarolt

 

 hirdetes_810x300  

A turisták többségét a Poprádi-tó vonzotta, a hegycsúcsok közül pedig a Tengerszem-csúcs (Rysy) tarolt.

 

Míg tavaly a legtöbb turista a Tarajkát (Hrebienok) látogatta meg, addig idén a Poprádi-tó volt a legnépszerűbb, ahol augusztus 6-án 6 708 gyalogos turistát regisztráltak. Rajtuk kívül az első augusztusi csütörtökön 70 kerékpáros és 58 kutya kereste fel a Poprádi-tavat.

 

Tavaly ugyanebbe a térségbe 2 534 turista látogattot el 32 kutyával.

 

Fotó: TASR

 

A Tarajka megmászását idén 3 969 tusita választotta, közülük 1 241-en Ótátrafüred (Starý Smokovec) irányába indultak útnak, 2 695-en a drótkötélpályát vették igénybe, 33-an pedig a kerékpárt választották.

 

Hagyományosan nagy volt az érdeklődés a Kőpataki-tó (Skalnaté pleso) iránt is, ahova 2 740 turista kabinos kötélpályán jutott fel, 523-an pedig gyalogtúra keretén belül.

 

A tavalyi évvel összehasonlítva idén a Szoliszkó (Solisko) iránt is nagyobb volt az érdeklődés. Ide 1 437 turista drótkötélpályával jutott fel, 247-en pedig gyalog, a kijelölt turistaösvények segítségével.

 

Fotó: TASR

 

Az időjárás és a járvány is közrejátszott

 

 „Ezek a térségek a látogatottságukról ismertek, ám az idei év nagyon specifikus volt. Az idei kártyákat nemcsak az időjárás keverte meg, ami valóban kedvezett a turistáknak, hanem a koronavírus-járvány miatti hangulat is. Mivel az emberek többsége úgy döntött, hogy az idei kirándulását Szlovákiában fogja tölteni, evidens volt, hogy ez a Tátra látogattságában is vissza fog tükröződni. Az utóbbi hetekben egyértelmű volt, hogy az idei évben sokkal több turista érkezett, mint az előző években, és ezt az összesítés is megerősítette“

 

– kommentálta az eredményeket Ján Marhefka, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének igazgatója.

 

A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete 1972-től tartja nyilván a látogatottságot. A rekordot eddig az 1980-as év tartotta, amikor egyetlen nap alatt 26 520 látogatót regisztráltak.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.