Nyitókép forrása: etrend.sk

 

Az oktatási tárca a nemzetiségi oktatás fogalmának törvényi meghatározását készíti elő, árulta el Filip Mónika (SaS) oktatási államtitkár a TASR hírügynökségnek adott interjújában.

 

Az államtitkár elmondta, eredetileg azt tervezték, hogy külön törvényt dolgoznak ki, de „az egységesebb törvényalkotás érdekében” most inkább az oktatási törvény adott részébe illesztenék be a változtatást, amely meghatározza, mit is jelent nemzetiségi oktatás.

 

„Nincs szó az oktatási rendszerbe történő beavatkozásról, hanem egy egyértelmű definíció kerülne bele, amely leírja, mit jelent a nemzetiségi oktatás Szlovákiában, és miben különbözik a szlováktól egy magyar tannyelvű alapiskola”

 

 hirdetes_300x300  

magyarázta Filip Mónika.

 

Szlovákiában nagyjából 700 magyar tannyelvű oktatási intézményt számlálnak, kettő ruszin iskola működik. Filip Mónika szerint a nemzetiségi oktatás az anyanyelven való tanulás lehetőségét biztosítja a gyermekek számára.

 

„A legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség Szlovákiában a magyar és Szlovákiában stabil óvodai, alap- és középszintű iskolahálózat működik, ahol magyar nyelvet tanítanak”

 

mondta, hozzátéve, hogy az oktatási tárca a magyar iskolahálózat megerősítésében érdekelt.

 

Filip Mónika szerint a magyar óvodákba járó gyermekek döntő többsége magyar alap- és középiskolákba kerül, de ha a diák úgy dönt, hogy szlovák egyetemen, főiskolán folytatná, gond lehet a szlovák nyelv megfelelő ismeretének hiánya.

 

„Ezen szeretnénk segíteni annak érdekében, hogy a nemzetiségi iskolákba járó gyermekek ne gondolják úgy, hogy számukra a magyar iskola hátrányt jelent, ha szlovák felsőoktatási intézményre szándékoznak jelentkezni, hanem épp ellenkezőleg, érezzék, hogy ez előny”

 

fogalmazott az államtitkár.

 

A törvénymódosítás Filip Mónika szerint nem csak a nemzetiségi iskolákkal foglalkozna, hanem a nemzeti(ségi) kisebbségek oktatás-nevelésével is.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.