Nyitókép: SITA

 

Azok az egykori politikusok, akik az idei választásokon nem jutottak be a parlamentbe, az első hónapokban a 6–9 ezer eurós lelépőjükre támaszkodhattak. A lelépő nagysága attól függött, hogy milyen régóta tevékenykedtek a parlamentben.

 

A „nyugdíjaztatott” parlamenti képviselők közül sokan visszatértek eredeti foglalkozásukhoz.

 

 hirdetes_300x300  

Bugár Béla, a Most-Híd egykori elnöke a SITA hírügynökségnek azt mondta, hogy a csúcspolitikából való távozása után is van mit csinálnia.

 

„Bőven van tennivalóm a kertben és egy kisebb cégem is van. A cégen keresztül fizetem a járulékokat, mivel még nem vagyok nyugdíjas“

 

– mondta Bugár, aki hozzátette, hogy a céget 2007-ben alapította, amikor a politikából való távozásán gondolkodott.

 

„Végül vissza kellett térnem a politikába, a cégem pedig hibernált állapotban maradt“

 

– jegyezte meg Bugár, hozzátéve, hogy nem tervezi a cég felfuttatását.

 

Elmondása szerint az aktív politikába nem szándékozik visszatérni, bár hetente egyszer ellátogat a Most-Híd székházába.

 

„Ha szükség van rá, akkor segítek“

 

– zárta.

 

Madej nem kíséri figyelemmel a politikát

 

Marek Maďarič volt kulturális miniszter a Smerből való távozása után többé nem indult a parlamenti választásokon. Maďarič jelenleg szerzői tevékenységet folytat, pontosabban egy forgatókönyvet ír. A volt miniszter konkrét információkat nem akart elárulni, azt viszont kiemelte, hogy a politikába nem kíván visszatérni.

 

Róbert Madej, az alkotmányjogi bizottság egykori elnöke Maďaričhoz hasonlóan nem indult a Smer listáján. Elmondása szerint a politikát nem követi figyelemmel, számára ez egy lezárt fejezet. Madej jelenleg ügyvédként dolgozik.

 

Zelník a Danko elleni tiltakozás jeleként lépett ki az SNS-ből

 

Štefan Zelník, az SNS egykori képviselője visszatért az orvostudományhoz. A sebészként dolgozó egykori politikus elmondása szerint rendel, műt és az egészségügyi intézményekről gondoskodik, ugyanis a Rendelőintézetek és Egészségügyi Intézmények Szövetségének lett az elnöke.

 

Az Andrej Danko elleni tiltakozás jeleként Zelník kilépett a pártból és az alelnöki funkciójáról is lemondott.

 

Poliačik diplomáciai állásajánlatot kapott

 

Martin Poliačik volt képviselő jelenleg a Kritikai Gondolkodás Akadémiájának vezetésével foglalkozik. Poliačik szerint az akadémia fejlesztése jó úton halad, ugyanis több ideje van az ügyfelekkel foglalkozni. A feleségével közösen egy marketing vállalkozásuk is van, ezenkívül a harmadik cégük felfuttatásán dolgoznak.

 

Poliačik korábban az SaS képviselője volt, majd a pártból távozva átállt a Pogresívne Slovenskohoz, ami az idei parlamenti választások során nem jutott be a törvényhozásba. A pártnak jelenleg kevés időt szentel, inkább csak telefonon nyújt segítséget, ha valakinek szüksége van rá.

 

Poliačik bevallása szerint ajánlatot kapott egy diplomáciai állás betöltésére, de egyelőre még döntött róla. Azt azonban hozzátette, hogy aktív politikai funckió betöltésére nem készül.

 

Borsos lelépő

 

Azok a képviselők, akik nem jutottak be a parlamentbe, illetve a politikából való távozás mellett döntöttek, nem maradtak bevétel nélkül. A köztisztviselők járandóságairól szóló törvény három havi fizetés összegében, tehát több mint 9 ezer euróban határozza meg a lelépőjüket.

 

Ennek azonban a parlamentben ledolgozott 5 év a feltétele. Két havi fizetéssel, azaz több mint 6 ezer euróval azok a képviselők távoztak, akik 5 évnél kevesebbet, de 5 hónapnál többet töltöttek el a parlamentben.

 

2020-ban a képviselők fizetése 3 039 euró, de emellett még joguk van az átalánydíjra is. Ez azt jelenti, hogy a Pozsonyi kerületben állandó lakhellyel rendelkező képviselő 1 824 eurót kap, a többi kerületben élő képviselő pedig 2 128 eurót. Tehát a pozsonyi képviselő bevétele 4 863 euró, a Pozsonyon kívüli képviselőé pedig 5 167.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.