Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

A TVnoviny.sk közlése szerint a választáson legalább 3 százalékot leérő pártok számláira már megérkeztek a törvény által biztosított, kapott szavazatok után járó állami támogatás első részlete. A dolgot kissé cifrázza, hogy hivatalosan a nem koalícióban induló pártok csak a törvény megkerülésével oszthatják el egymás közt a kapott pénzt. Nem mintha eddig problémát okozott volna nekik ez a kis formaság.

 

A törvény a szerzett szavazatok arányában biztosít állami támogatást a pártok számára, amik ezt a pénzt működésre használhatják fel. Viszont nem lehet például elajándékozni az összeget (sem rászorulóknak, iskoláknak, egyházaknak, senkinek).

 

A szlovák sajtó értesülései szerint a legnagyobb kormánypárt, a 20,8 milliós állami támogatásban részesülő OĽANO nem akarja felosztani a pénzt. Az OĽANO is több mikropárttal együtt indult, ám úgy tűnik, náluk nincs probléma a pártok szerinti osztozkodás elmaradásából.

 hirdetes_300x300  

 

Ellenben az eddig két választási ciklust közösen végigharcoló SaS és az OKS elosztja egymás közt a támogatási összeget, mégpedig a jelöltek által hozott szavazatok arányában.

 

Forrás: tvnoviny.sk

 

Az ĽSNS is kötött nem hivatalos koalíciót más mikropártokkal, esdetükben egy közös nyilatkozat került aláírásra a választások előtt, amely szabályozza az anyagiak rendezését. A pénzt az ĽSNS kapja, d a mikropártok jelöltjei által kapott minden egyes szavazatért egy eurót kell továbbfizetnie.

 

Az MKP, az Összefogás és a Magyar Fórum szintúgy nem igazi koalícióban indult, hanem csak közös listán, amelynek a kereteit az MKÖ-re átkeresztelt Összefogás adta. A négy évre járó 2,4 millió eurós támogatási összeget az Összefogás, vagyis a mai MKÖ kapja, a listát adó pártok a közös megállapodási szerződés keretében a jelöltek által hozott karikák arányában osztoznak. A három párti listán az MKP hozta messze a legtöbb karikát – a pénzt azonban az MKÖ osztja tovább.

 

Az állami támogatásokat a 3 százalékot megugró pártok a négyéves ciklus során fokozatosan kapják meg. Amennyiben előrehozott választásokra kerül sor, akkor nem a négy évre járó összegre nem jogosultak – az új választás értelemszerűen újraírja a kapott szavazatok számát és így a támogatás összegét. Feltéve, hogy elérik a 3 százalékos küszöböt.

 

Forrás: tvnoviny.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!