Nyitókép: laboratoryequipment.com

 

Szlovákiában eddig 13 koronavírusos pácienst kezeltek remdesivir hatóanyaggal rendelkező gyógyszerrel – tájékoztatott Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

 

Eliášová szerint a gyógyszer beadásáról a kezelőorvos dönt. A gyógyszert csak annak a páciensnek lehet beadni, akinek COVID-19 betegsége van. A páciensnek a gyógyszerért nem kell fizetnie.

 

 hirdetes_300x300  

A szóvivő elmondása szerint a klinikai tanulmányok rámutattak arra, hogy a remdesivir hatóanyaggal rendelkező gyógyszer használata lerövidíti a páciens kórházi kezelését, de a koronavírusos páciensek elhalálozási arányát nem csökkenti.

 

Eva Kliská, a Pozsonyi Egyetemi Kórház szóvivőjének tájékoztatása szerint a koronavírusos betegek gyógyítására a remdesivir mellett kortikoid dexametazont is használnak.

 

„Amíg a remdesivir megállítja a vírus szaporodását, addig a dexametazon tompítja a tüdőgyulladást”

 

– magyarázta Kliská.

 

A két gyógyszert egyszerre eddig két páciensnél alkalmazták, akiknek nehéz lefolyású volt a betegségük, az állapotuk pedig folyamatosan rosszabbodott.

 

„Miután mindkét gyógyszerrel megkezdtük a gyógyítást, a két páciens állapota nem rosszabbodott tovább, a tüdejük pedig fokozatosan kezdett megerősödni. Az egyik pácienst azóta sikeresen hazaengedtük, a másikat egyelőre az intenzív osztályon kezeljük”

 

– magyarázta Kliská.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!