Nyitókép: etrend.sk

 

A Transparency International Szlovákia (TIS) hamarosan közzéteszi a szlovákiai szállodatulajdonosok térképét. A projekttel azt szeretné elérni, hogy a polgárok eldönthessék, kinek adják a pénzüket.

 

A TIS blogjában megjegyzi, hogy korrupció vádjával nemrég vád alá helyezték Martin Kvietiket, a Slavia Capital részéről, aki a pozsonyi Albrecht szálló tulajdonosa.

 

A Tatra szálló Lexáéké

 hirdetes_810x300  

 

Az Albrecht szálló nyolcas számú szobája például a csúszópénzek átadására és az SNS-es politikusokkal való bizniszelésre szolgált.

 

Ugyanebben az ügyben vádolják pénzmosással Norbert B.t is, aki a különbség kedvéért a nyitrai Zlatý kľúčik szállóval hozható kapcsolatba.

 

A nonprofit szervezet megjegyzi azt is, hogy a pozsonyi Tatra szálló a Lexa családé. Ivan L., a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) korábbi igazgatója Michal Kováč egykori államfő fiának elrablásával van vád alá helyezve.

 

 „A szállodák és egyéb ingatlanok vásárlása világszerte kedvelt formája a pénzmosásnak és kétes eredetű pénzek befektetésére is szolgál. A szállodák és panziók státusszimbólum az oligarchák számára,ugyanakkor megfelelő lehetőség az informális találkozók és a biznisz lebonyolítására,“

 

írja a TIS.

 

Világi Oszkár tulajdonában van például az öt csillagos Amade Chateau, a Dunaszerdahely melletti Nyékvárkonyban. Világi a leggazdagabb felvidéki magyar, akinek neve több tucatszor szerepel a Gorilla ügyiratban érintettként a százmilliós, milliárdos állami projektek kapcsán.

 

A vásárlás etikai szempontjai

 

Az utóbbi időben az egyes befektetések etikai szempontjai is egyre fontosabb szerepet kapnak. A TIS szerint fontos kritériumnak kellene lennie a tulajdonjog eredetének is.

 

Még ha azt is gondoljuk, hogy egyénenként túl sokat nem tehetünk, ez nem így van. Összefogva igenis figyelemreméltó eredményt tudunk elérni.

 

 „Fogyasztóként messze nem vagyunk olyan kiszolgáltatottak az oligarchákkal szemben, mint azt gondolnánk. A választásokon politikusokat választunk, hogy az állam fel tudja venni a harcot a csalókkal. Két választás között is dönthetünk, mégpedig arról, hogy kinek adjuk a pénzünket. Jól gondoljuk meg tehát, hogy kinek a zsebébe tesszük a pénzünket,“

 

– zárja a Transparency International Szlovákia.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.