Nyitókép forrása: sme.sk

 

A bíróság elismerte, hogy törvénytelenül vették át Kočnerhez köthető személyek az irányítást a Technopol Service nevű vállalat felett, így jogtalanul mentették ki annak húszmilliós vagyonát egy másik cégbe – derül ki az aktuality.sk cikkéből.

 

Miközben a vállalat igazgatótanácsának elnök Pavel Pávek Tajföldön töltötte szabadságát, a Technopol feletti ellenőrzés Marián Kočner jóbarátja, bazini hulladéktelep ügyéből is jól ismert Jozef Dučák szerezte meg.

 

Összehívtak egy rendkívüli közgyűlést, ahol Dučák fia felmutatta a vállalat egymillió eurónyi részvényét, amelyet korábban Denisa Pávková tulajdonított el. Mikor a rendkívüli ülésre sor kerül, már fél éve büntetőeljárás volt ellene érvényben a részvények ellopása miatt.

 hirdetes_810x300  

 

A rendkívüli közgyűlésen aztán Dučákhoz került a kormánykerék, pár nappal később pedig a Technopol 20 milliót érő ingatlanvagyona (egy pozsonyligetfalui kongresszusi központ) átkerült a Reality Fond nevű Kft.-hez, amelynek élén Peter Horváth állt.

 

A vég kezdete Kočner bandája számára

 

Az ügy ezen részéről a meggyilkolt szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak számolt be 2017 januárjában. Ez volt az egyik első, Kočnerrel foglalkozó oknyomozása. Kočner ma a Kuciak-gyilkosság miatt áll bíróság előtt, és a jövő héten várható ítélethirdetés. A maffiózót a Markíza váltói ügyében első fokon már 19 évre ítélték.

 

Két és fél évvel Kuciak cikke uttán a bíróság megerősítette, hogy a lopott részvényekre hivatkozva összehívott, a cég vagyonának elrablását lehetővé tevő közgyűlés törvénytelen volt. Az ítélet még nem jogerős.

 

Pavel Pávek, a Technopol igazgatótanácsának egykori tagja szerit az ítélet a vég kezdetét jelenti Kočner bűnbandája számára. Úgy véli, ha a bíróság törvénytelennek minősítette a kiindulópontot, annak minden következményét is annak fogja ítélni. Pávek egyike a kárusoltaknak, akiket ma a Taylor Wessing ügyvédi iroda képvisel.

 

Sorra dőlhetnek a dominók

 

Elviekben, ha a közgyűlés törvénytelen volt, a vagyon kimentése is annak minősül, ahogy felülbíálhatják azokat a bírósági határozatokat, amelyek ezzel kapcsolatban később születtek, és amelyek egytől egyig a Kočner fűződő viszonyuk miatt márciusban letartóztatott 13 bíróhoz kötődnek.

 

A Technopollal kapcsolatos ügyekben hozott gyanús ítéletek miatt Miriam Repáková és Vladimir Sklenka bírók magyarázkodhatnak leginkább. A többi bíró más ügyekben hoztak olyan ítéletet, hogy az a maffiózónak kedvezzen. Például a Markíza-váltók egy nyolcmillió eurós példánya esetében Zuzana Maruniaková (vélhetően Monika Jankovská smeres államtitkár nyomására) hozott Kočnernek  tetsző ítéletet.

 

Hivatalosan Kočner nem kötődött a Technopolhoz, de a Sklenkával és Pávkovával váltott Threema-üzenetek arról tanúskodtak, hogy a gyakorlatban ő igazgatta a vállalatot és döntött a pénzmozgásokról.

 

„Egész este azon gondolkodtam, amit a Technopolról mondott. Már biztosan tudom, hogy a Technopol az ön végzete és a  végső célt illetően csak Ön lehet a győztes”

 

írta Pávková Kočnernek 2017 szeptemberében. (Érdekes a hölgy szóhasználata, Kočner ugyanis épp Ciel vagyis Cél néven akart pártot alapítani…) És bár nem egészen ilyen végkifejletetet vártak, a Technopol valóban Kočner sorsának egy meghatározó elemévé vált. Idén márciusban hivatalosan is vádat emeltek a maffiózó ellen hűtlen kezelés különösen súlyos bűncselekményével. Vádemelés történt Jozef Dučák (ő mutatta be a részvényeket), Andrej Šabík ügyvéd (ő Kočner egyik jogásza) és Peter Horváth (az ő cégén keresztül mentették ki a vagyont) ellen is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!