Nyitókép forrása: pxhere.com

 

A parlament megtörve az elnöki vétót második olvasatban megszavazta  az úgynevezett elektronikus információgyűjtési törvényt, amelynek értelmében a közegészségügyi hivatalok hozzáférést kapnak a vörös besorolású országokban járó személyek mobilszámaihoz. 

 

A módosítás tartalmazza a karanténkötelezettség megszegéséért kiróható pénzbírság felső határának 5000 euróra való kitolását – megint csak a vörös besorolású országokból hazatérők esetében.

 

A mobilszám hozzáférés elvileg csak egy kiegészítő-ellenőrző lehetőség. Azt felügyelnék a segítségével, hogy a vörös besorolású, kockázatos államokból Szlovákiába érkező polgárok a törvény által előírtak szerint bejelentkeznek-e a közegészségügyi hivatalnál.

 hirdetes_300x300  

 

„A törvény célja, hogy a vállalat (a mobilszolgáltató – a szerk.) kiszolgáltassa azon személyek telefonszámát a közegészségügyi hivatalnak, akik kaptak SMS-figyelmeztetést, hogy veszélyes besorolású országban tartózkodtak, illetve akik adott időintervallumban tértek vissza Szlovákiában. A vállalat köteles az általános együttműködés feltételei szerint az ÚVZ SR rendelkezésére bocsátani az adott személyek anonimizált adatait az ő hozzájárulásuk nélkül is”

 

olvasható a törvény indoklásában. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltató elvileg név nélkül továbbadhatja ügyfele hozzájárulása nélkül azokat a lokalizációs adatokat, amelyek alapján például az SMS-t is elküldték (ez nem feltétlenül jelent GSP koordináta-pontosságú útvonalat). Az ÚVZ ezeket az adatokat kizárólag  járvány megfékezésében használhatja fel, legfeljebb hatvan napig használhatja fel és tárolhatja, majd törölniük kell.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!