Nyitókép forrása: pluska.sk

 

A Kuciak-gyilkosság ügyét vezető bíróságnak az ítélethirdetéskor már el kellett volna készíteni az ügy írásos értékelését is – mondta Igor Matovič a közrádió Szombati Párbeszéd című műsorában.

 

A kormányfő saját elmondása szerint tiszteletben tartja a bíróság döntését, de mint állampolgár, elégtelennek tartja a bíróság indoklását. Szerinte a három bíróból álló törvényszéknek úgy kellett volna ítéletet hirdetnie, hogy elkészítik az ügy írásbeli kiértékelését is.

 

„Ha már egy hónapot halogatták a döntést, akkor úgy kellett volna a nyilvánosság elé állniuk, hogy nem tartjuk elég meggyőzőnek a bizonyítékokat, kétségeink vannak, és tessék, itt van az írásbeli indoklás is”

 

 hirdetes_300x300  
Második hullám

 

A kormányfő szerint Szlovákia fel van készülve a második hullámra, bár a pénteki nap statisztikáit (több mint 200 új fertőzött) ijesztőnek tartja. Mint mondta, a jelenlegi igénynél harmincszor több beteg számára is van elég lélegeztetőgép.

 

Matovič ismét bocsánatot kért amiatt, hogy maszk nélkül vett részt egy beltéri lagzin nemrég, és bár azzal védekezett, hogy a termet rendszeresen szellőztették, aggodalmának adott hangot amiatt, hogy esetleg máshol is ilyen módon zajlanak majd az esküvők.

 

FRISSÍTVE: 15:32 – Matovič a határok átjárhatóságát látja az új koronavírusos esetek szaporodásának hátterében, ezért nem zárja ki, hogy országos szintű rendelkezéseket is bevezetnek a járvány megfékezése céljából.

 

Ezt arra a kérdésre reagálva mondta, hogy fennáll-e az iskolák általános bezárásnak veszélye.

 

„Ukrajnában rekordot döntöttek, Csehországban és Ausztriában is. Lengyelország még tartja magát. A nyitott határok mellett a vírus beszivárog”

 

mondta. Hozzátette, ha a fertőzések száma átlép egy bizonyos határt, a kormány országos szintű intézkedéseket lesz kénytelen elfogadni.

 

Uniós mentő/reformcsomag

 

Matovič szerint lesz még elég idő az EU által összeállított Új Gerneráció névre hallgató mentőcsomag Szlovákiára eső részéről vitázni. A kormány elvileg ebből a bő 40 milliárdból nagyrészt reformintézkedéseket kíván finanszírozni. Matovič szerint lesz kellő idő a tervek nyilvános elbírálásához, bár már „naiv elképzelésnek” tartotta azt a korábbi ígéretet, hogy a reformokról nyilvános lesz a vita.

 

Lipšic és a főügyészi poszt

 

A kormányfő a Daniel Lipšicet érintő kérdésre elmondta, hogy egyelőre nem tud róla, hogy lenne megállapodás Lipšic támogatására.  Az ügyvéd tegnap jelentette be nyilvánosan, hogy fontolóra veszi a főügyészi poszt megpályázását. Nevét már korábban is emlegették, egyesek szerint miatta módosította a kormánykoalíció a törvényt, amely eddig csak ügyészek számára tette lehetővé a főügyészi szék megszerzését.

 

A hétvégén beszél Orbánnal

 

Matovič a magyar határzárra vonatkozó kérdésre reagálva elmondta, hogy ebben a kérdésben a hétvégén telefonon egyeztet majd Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!