Nyitókép forrása: tellerreport.com

 

A Specializált Büntetőbíróság elnöke, Ján Hrubala közleményben szólította fel a médiát arra, hogy ne közöljenek „alaptalan információkat” arról, hogy a Kuciak-gyilkosság ítélethirdetésekor a bírói szenátus három tagja hogyan és miképp szavazott.

 

A szlovák média az ítélethirdetés napján (szept. 3.) azt közölte, hogy a szenátus elnökét, Ružena Sabovát (bűnösségre szavazott) leszavazta két kollégája, Ivan Matel és Rastislav Stieranka, így Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát első fokon felmentették a gyilkosság megrendelésének vádja alól.

 

A specializált bíróság közleménye szerint szeptember 7-én maga Sabová adott Hrubalának olyan hivatalos állásfoglalást, amely szerint „nem igazak” a sajtóban megjelent információk.

 hirdetes_300x300  

 

Hrubala magabiztos hangneme nem annyira indokolt, mivel – ahogy a közlemény is írja – a bírói szenátusok szavazatainak megoszlása (bűnös/nem bűnös) titkosak, így a sajtó értesüléseit legfeljebb tagadni tudja, cáfolni nem.

 

Hrubala az Aktuality.sk szerint a következőket írta:

 

„JUDr. Ružena Sabová, a szenátus elnöke 2020. 9. 7-én jelentette, hogy a sajtóban megjelent információk a szeptember 3-i ítélethirdetésről, nem igazak. Egyúttal felkért, hogy akadályozzam meg, hogy továbbra is hamis információk kerüljenek közlése a bírói határozat kapcsán. Hangsúlyozom, hogy büntetőperek esetén a bírói szenátus tagjainak szavazása szigorúan bizalmas. Egyes médiumok spekulációi arról, ki hogyan szavazott jelentős mértékben és törvényre való tekintet nélkül beavatkoznak az érintet bírók személyes és szakmai életébe. Ezért arra kérem a média képviselőit, hogy tartózkodjanak az alaptalan állítások közlésétől”

 

idézte az állásfoglalásból az Aktuality.sk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!