Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

A Smer valószínűleg perre viszi Ľubomír Vážny visszahívását a Szociális Biztosító éléről. Vážny leváltását a szerdai kormányülésen hagyta jóvá a Matovič-kabinet.

 

A Smer és Vážny úgy tesz, mintha eltávolítása meglepő lépés lett volna a kormány részéről, valójában inkább az a meglepő, hogy nem ez volt az első dolog, ami az új kormány beiktatása után megtörtént. Vážny volt ugyanis a közlekedési miniszter az erősen túlárazott és rendkívül nagy botrányt kavaró útdíjrendszer bevezetésénél. A SkyToll-szerződés pedig Igor Matovič és az OĽaNO korrupció-ellenes választási kampányának egyik sarokköve volt.

 

Vážny most leváltása miatt az Alkotmánybírósághoz fordulna, és Robert Ficoval közös sajtótájékoztatójukon az is elhangzott, hogy „tisztességtelen módon” Vážny leváltása után a kormány rögtön ki is nevezte utódját. (Az azonban igencsak valószínű, hogy ha nem nevezték volna ki rögtön az új vezetőt a biztosító élére, Fico a szociális állam összeomlása miatt tartana sajtótájékoztatókat, lévén, hogy a Szociális Biztosító kezeli az életjáradékokat és a segélyeket is – a szerk. megj.)

 hirdetes_300x300  

 

„Ilyen dilettantizmus után nem tudok mit tenni, mint az Alkotmánybírósághoz fordulni. A leváltásom indoklásának színvonaláért egy ötödikes alapiskolás is szégyenkezne, nemhogy egy miniszter”

 

mondta Vážny. Az erős szavak és az alkotmánybíróság emlegetése azonban sokat nem változtatnak a helyzetén, legfeljebb a Smer tesz szert némi sajtófigyelemre.

 

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter hétfőn küldött levelet Vážnynak arról, hogy szerdán javasolni fogja visszahívását a kormányülésen. Vážny saját állásfoglalását a kezdeményezés kapcsán szerda délelőtt 9-ig volt köteles benyújtani. Egy nyolcvan oldalas dokumentumban ecsetelte rátermettségét, ám a kormánytagok ezt aligha olvasták el, délelőtt 10:00-kor megszavazták a leváltásáról szóló határozatot. Fico emiatt sok kritikával illette a kormányt és a munkaügyi minisztert.

 

Krajniak azonban a sajtónak leszögezte, hogy Vážny leváltása kellőképpen indokolt volt, például azért, mert figyelmen kívül hagyta a pénzügyi ellenőrzésről szóló törvényt. A miniszter elmondása szerint Vážny szándékosan lefelé torzította a Szociális Biztosító kiadási oldalának adatait, valamint a Bonullal kötött szerződéseket.

 

Körkép.sk, hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.