Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

 

A mi társadalmunkban általában valamilyen rendkívüli dolognak kell történnie ahhoz, hogy egy férj önszántából felvegye a felesége családnevét. Ez történt a vizsgálati fogságban lévő egykori igazságügyi államtitkár, Monika Jankovská fiával is, aki a Jankovský vezetéknevet Vaskora cserélte. Minden bizonnyal azért, mert az édesanyja által jócskán befeketített Jankovský név problémákat okozott neki.  

 

Jankovská fia Peter Vasko lányával járt, majd nyáron feleségül is vette. Peter Vasko annak a Peter Čongrádynak volt a munkatársa, akitől Jankovská bíróként kenőpénzt fogadott el. A múltban Jankovská is megerősítette, hogy a fia Vasko lányával jár.

 

 hirdetes_300x300  

Nem úgy tűnik, hogy Jakub Vasko (szül. Jankovský) azért változtatott volna családnevet, mert rossz kapcsolatban van a börtönben lévő édesanyjával, hiszen az ügyvédjelölt Jakub intenzíven látogatja az édesanyját a rácsok mögött.

 

Családtagként Jankovská fiának ilyesmire nem lenne lehetősége, ám Lenka Charvátová ügyvédnő, aki Jankovskát képviseli és akinél Jakub gyakornokoskodik, gyakran küldi az alkalmazottját a börtönbe.

 

Ez egy nagyon hatásos módszer a szigorú börtönszabályok megkerülésére. Ha valaki börtönbe végzi, akkor arra azért kerül sor, mert fennáll a veszélye annak, hogy befolyásolhatja a szabadlábon lévő személyeket. Ehhez jobbat sem kívánhatna magának, mint az odaadó fiát, aki jogi képviselőként korlátlanul járhat utána a börtönbe.

 

Ha a Jankovská/Charvátová kettősnek csak az lenne a célja, hogy az édesanya találkozhasson a fiával, akkor is az ügyvédi pozícióval való visszaélésről lenne szó. Csakhogy addig, amíg Charvátová egyszer sem látogatta meg Jankovskát a börtönben, a fia 20 alkalomnál is többször.

 

Az üggyel Mária Kolíková igazságügyi miniszter javaslatára a Szlovák Ügyvédi Kamara vizsgálóbizottsága is foglalkozik. Ugyan az eljárás összhangban van a törvénnyel, de az ügyvédi etikát illetően rendkívül vitás kérdésről van szó.

 

Míg Charvátová ellen a bizottság fegyelmi eljárást indított, Jankovská fiának esetében nem láttak okot hasonló eljárás elindítására, mivel ő csak a felettese utasításait követte.

 

Kolíková mindezek ellenére a jogkörét felhasználva saját maga tesz javaslatot arra, hogy Jakub Vasko ellen is fegyelmi eljárást indítsanak, hiszen teljesen biztos, hogy Jankovská fia tudatosan használta ki ezt a helyzetet.

 

DenníkN/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!