Nyitókép: TASR/Martin Baumann

 

Egész Pozsonyt piros zónába sorolták, ami azt jelenti, hogy a városban rosszabbodott a járványügyi helyzet. A Regionális Közegészségügyi Hivatal által kiadott iránymutatás alapján szeptember 14-től, hétfőtől nemcsak a fővárosban, de egész Pozsony megyében szigorítanak a tömegrendezvények és az istentiszteletek megrendezésén, illetve megtiltják a látogatást a kórházakban és a szociális otthonokban.

 

A SME napilap kérdés-felet formájában összegyűjtötte azokat a legfontosabb információkat, amelyek a fővárosra, valamint a Szenci, Bazini és Malackai járásokra vonatkoznak.

 

 hirdetes_300x300  
  1. Miért vonatkoznak ugyanazok az óvintézkedések a piros és a narancssárga járásokra?

 

Pozsonyt a veszélyes, azaz a piros járások közé sorolták a higiénikusok. A Szenci, Bazini, Malackai járás azért szerepel a narancssárga járások között, mert ott a járványügyi helyzet nem annyira súlyos.

 

Katarína Nosálová, pozsonyi regionális higiénikusok szóvivőjének tájékoztatása szerint a narancssárga színű járásokra azért vonatkoznak ugyanazok a szabályok, mint a pirosra, mert a közeli járásokból nagyon sok ember jár dolgozni vagy tanulni a fővárosba.

 

  1. Milyen szabályok vannak érvényben a bárokban és az éttermekben?

 

Az éttermek, bárok, kávézók, kocsmák, diszkók, játékbarlangok és éjszaki klubok csak 23.00 óráig tarthatnak nyitva. Kivételt képeznek az esküvők, de ezeken is legfeljebb 30 ember vehet részt.

 

  1. Mi a helyzet a beltéri rendezvényekkel?

 

A beltéri tömegrendezvényeken, például az ünnepségeken, kongresszusokon, konferenciákon, koncerteken, színházi előadásokon, társadalmi- és sportrendezvényeken maximálisan 50 fő tartózkodhat.

 

Este 23.00 órától reggel 06.00 óráig semmilyen rendezvényt nem lehet megtartani. Kivételt ebben az esetben is az esküvők képeznek, legfeljebb 30 fős vendégkoszorúval.

 

  1. Milyen szabály vonatkozik a kültéri rendezvényekre?

 

A kültéri rendezvényeken egyszerre legfeljebb 100 személy tartózkodhat. Este 23.00 órától másnap reggel 06.00 óráig kültéren sem engedélyezett a tömegrendezvények megtartása.

 

  1. Az éttermekben a mindennapos működés során is legfeljebb 50 ember tartózkodhat?

 

Nosálová elmondása szerint azokban az éttermekben és vendéglátó-ipari egységekben, ahol van kapacitás több ember befogadására, nem kell, hogy csak 50 ember tartózkodjon a helyiségben. Az 50 fős korlátozás csak a tömegrendezvényekre vonatkozik, amibe a mindennapi étkezés nem tartozik bele.

 

  1. Van lehetőség nagyobb rendezvények megszervezésére?

 

Igen, de ez eléggé bonyolult. Nagyobb rendezvényt csak akkor lehet szervezni, ha az összes résztvevő 12 óránál nem régebbi koronavírus-tesztet tud felmutatni.

 

A szervező kulturális-, sport- és a társadalmi rendezvényt is szervezhet kint több mint 100 emberrel, bent pedig több mint 50 emberrel, de minden résztvevőnek negatív teszttel kell rendelkeznie. Egy teszt ára pedig több mint 50 euró.

 

Kivételt képeznek az önkormányzati ülések, a kormányülések és a parlamenti ülések.

 

  1. Mi történik akkor, ha nem tartom be az óvintézkedéseket?

 

A Regionális Közegészségügyi Hivatal a rendelkezés megsértéséért akár 20 ezer eurós bírságot is kiróhat.

 

  1. Mehetünk misére?

 

Igen, de az 50 fős korlátozás a misékre és az istentiszteletekre is vonatkozik.

 

A maszkviselés és a kézfertőtlenítés a templomba való belépéskor továbbra is kötelező. A szenteltvíztartó továbbra sem használható, a békejel kinyilvánítása (amikor a hívők kezet fognak egymással) elmarad, az Eucharisztiát pedig kézbe kapják a hívők.

 

A Szlovák Püspöki Konferencia tájékoztatása szerint a piros zónákban visszatér a sakktáblaszerű ülésrend és a távolságtartás.

 

  1. Milyen óvintézkedés vonatkozik az idősotthonokra?

 

Pozsonyban, valamint a Szenci, Bazini és a Malackai járásban az idősotthonok belső helyiségeiben tilos a látogatás. Az iránymutatás szerint a kinti látogatások nincsenek megtiltva.

 

Az otthonokba csak a papoknak engedélyezett a belépés az utolsó kenet feladására, illetve azoknak a látogatóknak, akik palliatív kezelést nyújtanak a pácienseknek.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!