Nyitókép: TASR/František Iván

 

Az egyházközösségek szintén a COVID-szemaforban összefoglalt óvintézkedések szerint fognak működni. Ezek az óvintézkedések a visszahívásig érvényesek a szentmisékre és az egyházi rendezvényekre – tájékoztatott a Szlovák Püspöki Konferencia a weboldalán. Az intézkedések mértéke attól függ, hogy a három definiált kategória közül az adott egyházközösség éppen hová tartozik. 

 

A sárga és piros zónába tartozó templomokban a szentmise során a sakktáblaszerű ülésrend van érvényben, de ugyanez a szabály vonatkozik azokra a hívekre is, akik a szentmise során állnak. Kivételt képeznek az egy háztartásból származó családtagok. A hívek maximális létszáma az adott templom nagyságától függ.

 

 hirdetes_300x300  

„Azokat a hívőket, akik a szemafor szerint a rizikós korosztályba tartoznak, illetve a koronavírus tüneteit produkálják, megfelelő módon biztosítani kell arról, hogy ilyen körülmények között nem kötelesek részt venni a vasárnapi szentmisén. Ilyen helyzetben otthon kell maradniuk, hiszen a liturgiát rádión, televízión és interneten keresztül is megnézhetik, meghallgathatják”

 

– írja a Szlovák Püspöki Konferencia.

 

Továbbra is érvényes, hogy szentáldozáskor az ostyát kézbe adják.

 

„A hívőket fel kell szólítani arra, hogy a szájmaszkot közvetlenül a szentáldozás előtt vegyék le, amikor sorra kerülnek. Ezután az egyik kezüket a másikra kell helyezni, a plébános pedig a felső kezükbe helyezi bele az Eucharisztiát. A másik kezükkel az ostyát be kell helyezniük a szájukba, ismét fel kell tenniük a szájmaszkot, és csak ezután távozhatnak a helyükre”

 

– magyarázza a Szlovák Püspöki Konferencia az iránymutatásában.

 

Ha valakinek komoly oka van arra, hogy nem tudja a kezébe venni az ostyát, akkor az csak a szentáldozás végén sorakozzon be. Neki a plébános a szájába helyezi az ostyát, majd fertőtleníti a kezét.

 

Amennyiben a plébános, lelkész saját magán, a kollégáin vagy a hívőkön észleli a koronavírus tüneteit, a szemafor piros színéhez és az ahhoz tartozó utasításokhoz kell igazodni még akkor is, ha az adott plébánia a zöld zónában van.

 

A COVID-szemafort a részletes utasításokkal együtt itt lehet elolvasni.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!