Nyitókép: TASR/Pavel Neubauer

 

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter bízik abban, hogy 2022-ben már sor kerülhet az online érettségikre. Mindezt az RTVS Szombati dialógusok c. műsorában fejtette ki. Egyúttal azt is megjegyezte, hogy a jövőben az oktatásügyi tárca az iskolák informatizációjával és digitalizációjával szeretne foglalkozni.

 

„Az állami költségvetésből, az újjáépítési alapból vagy az uniós forrásokból szeretnénk előkészíteni az iskolák informatizációját és digitalizációját”

 

– jelentette ki a miniszter. Állítása szerint ilyen berendezéssel először a tanárokat kell felszerelni, az internetkapcsolatot csak ezután kell oldani.

 hirdetes_810x300  

 

A koronaválsággal kapcsolatban annyit mondott, dinamikus iskolaévre kell számítani. Fel kell készülni arra, hogy a diákok egy bizonyos ideig nem fognak iskolába járni és otthonról fognak tanulni.

 

A miniszter szerint szeptember 18-án, pénteken 13 iskola volt bezárva. Távoktatásban a diákok egy százaléka részesül, ami Gröhling szerint jó hír. Ezenkívül azt is közölte, hogy az iskolák országos szintű bezárásától nem kell tartani. Problémák esetén csupán helyi szintű iskolabezárással kell számolni.

 

Az iskolai maszkviselést határozottan ajánlani fogják

 

Arra a kérdésre, hogy a diákoknak októberben is kell-e szájmaszkot hordaniuk, nem tudott válaszolni. Állítása szerint erről a járványügyi bizottság fog dönteni a hónap végén.

 

„Ha nem is lesz kötelező a maszkviselés, októberben és novemberben is határozottan ajánlani fogjuk, tekintettel a klasszikus influenza időszakára”

 

– jegyezte meg az oktatásügyi tárca vezetője.

 

A miniszter az újjáépítési tervből származó pénzzel kapcsolatban azt mondta, az óvodák, az alap- és középiskolák, az iskolai étkezdék, tornatermek és sportpályák infrastruktúrájának teljes átalakítását tervezi.

 

„Egyelőre az Európai Bizottságtól várjuk a kritériumokra vonatkozó információkat. Már vannak számításaink, így ha megkapjuk az információkat, gyorsan fogunk tudni reagálni”

 

– jegyezte meg Gröhling.

 

A miniszter azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy az uniós pénzből tudják-e majd finanszírozni a tanárok fizetését. A minisztériumban egy tervet készítettek elő a tanárok fizetésének fokozatos, de jelentős mértékű emelésére. Amennyiben ezt nem sikerül megoldani az európai pénzekből, akkor a tárca az állami költségvetésből fog rá pénzt kérni.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!