Nyitókép: OCCRP

 

A rendőrség nem győzte időben kikérni azt a videófelvételt, amin Marian Kočner látogatást tesz a bankban és kivesz valamit a széfjéből. Peter Juhás nyomozó 2019. március 27-én kérte ki a videófelvételt, vagyis öt nappal azután, hogy a bank a törvény értelmében megsemmisítette a felvételt – írja SME.

 

A bankok 13 hónap után automatikusan törlik a biztonsági kamerák felvételeit. A SME szerint a videófelvétel megtekintésével fény derülhetett volna arra, hogy mit vett ki Kočner 2018. február 22-én, 17 órával Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása, valamint az Alena Zsuzsovával folytatott találkozója után a bankszéfjéből.

 

 hirdetes_300x300  

A gyilkosság tisztázása érdekében fontos lett volna a felvétel

 

A SME szerint a rendőrség a 2018-as év első félévében folyamatosan kérte a felvételt Kočner látogatásáról, a kérvényt pedig 2019. március 27-én a Tatra banknak is elküldte. Az utolsó elérhető felvételek 2018. február 27-ről származnak, amelyek pontosan 13 hónaposak. Az ettől régebbi felvételeket megsemmisítették.

 

Az ítélet szóbeli indoklásából – amellyel a Specializált Büntetőbíróság Kočnert és Zsuzsovát is felmentette – a SME szerint kiderült, hogy Kočner gyilkosságban való részvételének tisztázása érdekében fontos lett volna a videó megtekintése.

 

A portál szerint az ügyész azt állította, hogy Kočner egy nappal a gyilkosság után elment a biztonsági széfjéhez, ahonnan 50 ezer eurót vett ki, majd átadta Zsuzsovának a gyilkosok kifizetésére. A vádlott azonban tagadta ezt az állítást. Sajnos konkrét bizonyíték nincs arról, hogy mit is csinált Kočner a bankban.

 

Mindkét nyomozást Turan ügyész felügyeli

 

Kočner széfjeivel Miroslav Kulich nyomozó is foglalkozott, aki a két ügyész, Maroš Žilinka, Peter Šufliarsky, valamint Danial Lipšic ügyvéd gyilkosságának előkészítésében nyomoz. Kulich 2019. március 4-én kutatta át a széfeket, de a vidófelvételt ő sem kérte el. Kulich viszont elkérhette volna azt az anyagot, ami 2018. február 4-től tartalmazza a felvételeket, így a birtokába került volna a Kuciak-gyilkosság utáni napon készült felvétel is.

 

A SME szerint mindkét nyomozást a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze, Vladimír Turan felügyeli, aki nem akarta elmagyarázni, hogy miért nem adott a rendőröknek utasítást arra, hogy még a megsemmisítés előtt kérjék ki a bank biztonsági kamerájának felvételét.

 

Jana Tökölyová szóvivő szerint az üggyel kapcsolatban nem nyilatkozhatnak, mivel a fellebbezési eljárás még nem történt meg, az eset pedig jogerősen nem zárult le.

 

Arra a kérdésre, hogy a felvételt miért nem kérték ki előbb, Juhás nyomozó azt válaszolta, hogy a bank és a rendőrség is a törvénnyel összhangban járt el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!