Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

Újra veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus-járvány okán. A kormány szerdai ülésén  úgy döntött, hogy október 1-jétől  45 napig általános veszélyhelyzet van érvényben, nem csak az egészségügyben, hanem minden területen.

 

A koronavírus-járvány első hullámakor a leköszönő Pellegrini-kormány hirdetett veszélyhelyzetet március 16-tól, és először csak az állami kórházakra volt érvényes. Igor Matovič kormány a húsvéti ünnepek előtt terjesztette ki országos szintűre az intézkedést. Kilencven nappal később, június 13-án ért véget.

 

A veszélyhelyzet lehetővé teszi a járvány megfékezése érdekében különböző eszközök és erőforrások átcsoportosítását. Veszélyhelyzetet egyszerre legfeljebb 90 napra lehet kihirdetni.

 

 hirdetes_300x300  
Mit jelent a veszélyhelyzet?

 

A mindenkori kormánynak az alkotmány lehetővé teszi, hogy adott esetben háborús helyzetet, szükségállapotot és veszélyhelyzetet hirdessen ki. Veszélyhelyzet esetén az államnak lehetősége van korlátozni az emberek alap- és szabadságjogait, de csak a „feltétlenül szükséges” mértékben és időre.

 

  • veszélyhelyzet esetén elrendelhető az emberek kötelező evakuációja, mozgásának korlátozása, és felszólítható lakóhelyének elhagyására;
  • elrendelhető kijárási tilalom, vagy megtiltható az adott területre történő belépés (pl. esetünkben járvánnyal érintett vagy veszélyeztetett területről lehet szó);
  • korlátozhatják a gyülekezési jogot, az információ szabad terjesztésének jogát és a sztrájkjogot;
  • veszélyhelyzetben az állam munkára kötelezhet embereket, például a nélkülözhetetlen ágazatokban: logisztika, út- és vasút fenntartása, közlekedés, közművek működtetése, áram-, víz- és gáz szolgáltatás fenntartása, egészségügyi ellátás biztosítása, rendfenntartás, kárelhárítás.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.