Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

A magas fertőzésszám okán lassan, de biztosan telítődnek a kórházak fertőzőosztályai. Jelenleg a legnehezebb helyzet a rózsahegyi Katonai Kórházban van, ott 31 COVID-19 beteget ápolnak, helyszűke miatt a kórház a régi sürgősségi felújított épületében újabb 43 helyet alakít ki az új fertőzöttek részére.

 

A Hospodárske Noviny közlése szerint a férőhelyek korlátozott száma miatt több beteget már átirányítottak Túrócszentmártonba, hivatalosan csak arra az időre, amíg a rózsahegyi kórház átszervezi a kapacitásait.

 

Az egész országban 259 koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházakban, 218 esetben igazolt teszttel is a fertőzés. Ez a szám az fertőzésszámokkal párhuzamosan várhatóan emelkedni fog, így több egészségügyi intézmény újabb ágykapacitásokat állít hadrendbe. Ez összefüggésben van azzal, hogy sok helyen a tervezett és nem életveszély elhárítását szolgáló orvosi beavatkozásokat elhalasztják, a felszabadult férőhelyeket pedig a fertőzőosztályokhoz sorolják át. Tipikusan a geriátriai és a plasztikai sebészeti kapacitásokról van szó.

 hirdetes_300x300  

 

Az egész folyamat nem egyszerű, tekintve, hogy a COVID-19-ben szenvedő betegeket és a számukra fenntartott osztályokat fizikailag el kell szigetelni a kórház többi részétől, nehogy vesztegzár alá kerüljön az egész épület. Az akár azt is eredményezheti, hogy lezárják a kórházat, így az adott kórház környékén megjelenő esetek megint más kórházakat terhelnek majd. Persze, addig nincs vész, míg van elég kapacitás az illető régióban. Más kérdés, hogy meddig emelkedik a napi új esetek száma, és ebből mennyi ember szorul majd kórházi kezelésre.

 

Mekkora is az ágykapacitás?

 

Szlovákiában alapjáraton mintegy 500 fertőzőosztálybeli ágyat tartanak fenn. A nyár folyamán a kórházak elkészítették a járványügyi tervet, amely alapján a helyzet súlyosságától függően 3000, majd további kétezer ággyal lehet bővíteni a kapacitást, és ha a legrosszabb forgatókönyv valósulna meg, akkor 15 ezer ágyat csoportosítanának át a koronavírusos betegek részére. Ez a szám már az összes szlovákiai kórház csaknem felét jelenti.

 

A kapacitások átcsoportosítását a rózsahegyi kórházon kívül Nyitrán, Trencsénben és Poprádon kezdték meg. Nyitra éppenséggel a második legtelítettebb kórháznak számít az országban COVID-19 szempontjából. A 23 COVID-19-es betegével a trencséni kórház már kimerítette a koronavírusos betegeknek szánt eddigi kapacitásokat, most újakat kell felszabadítaniuk.

 

A Pozsonyi Egyetemi Kórházban egyelőre nem törlik a tervezett orvosi beavatkozásokat, csak legkevésbé releváns operációk maradnak el. Pozsonyban egyelőre van még bőven szabad kapacitás.

 

Tény azonban, hogy a fertőzésszám további emelkedésével a kórházakra nehezedő nyomás is emelkedni fog. Az október elsejével elfogadott korlátozó intézkedések hatása csak két hét múlva mutatkozik meg (két hét a lappangási idő), az addig hátralévő időben a korlátozások előtti napokban megfertőződöttek alakítják majd a statisztikát. A hírek szerint a szakértők abban egyetértenek, hogy a napi fertőzésszám jó eséllyel ezer fölé is fog emelkedni.

 

A déli járások közül a losonci kórházban 3 COVID-os beteget ápolnak, a nagymihályiban 17-et, Nyitrán 30-at, Kassán 13-at.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!