Nyitókép forrása: youtube.com/HN

 

Szlovákiában meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, de erre számítani lehetett – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter. Elmondása szerint a szlovákiai járványhelyzet az osztrák és magyarországi állapottal említhető egy lapon. Hangsúlyozta, a kormány által foganatosított intézkedéseknek van értelme.

 

A miniszter elmondta, hogy korábban arra számítottak, az új napi esetszámok húsznaponta duplázódnak majd meg. Ma azonban hétnaponta kétszeresére nő az új fertőzöttek száma, így a jövő héten ezer fő feletti napi statisztika várható.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a közegészségügyi hivatalok nem győzik a kontaktszemélyek felkutatását. A jövő héttől ezért közel ezer orvostanhallgatót vonnak be a munkába, de várhatóan a hadsereg is közreműködik majd a feladatban.

 

 hirdetes_300x300  

A vírus reprodukciós rátája 1,37-re emelkedett, vagyis száz fertőzött átlagban 137 másik embernek adja tovább a kórt, vagyis a járvány terjeszkedik (100 fertőzött 137 személynek adja át vírust, ők 188-nak, ez utóbbiak 257-nek, és így tovább). A járvány visszaszorulásáról akkor lehet beszélni, ha az R-szám 1-nél kisebb.

 

A miniszter elmondta, Szlovákiában jelentősen emelkedik a kórházi ápolásra szoruló koronavírusosok száma, ezért az egészségügyi rendszernek át kell szervezni a kórházi ágyak elosztását. Jelenleg a legtöbb esetszámmal rendelkező járások kórházai telítődnek leginkább: Rózshegy, Nyitra, Nagymihály, Nagyszombat, Trencsén (lásd korábbi cikkünket).

 

„A járvány alakulása két tényezőtől függ majd. Az egyik tényező a tesztelés és a kontaktszemélyek felkutatása, ezekhez most új kapacitásokat rendelünk. A másik tényező a korlátozások bevezetése és ezek betartatása”

 

figyelmeztetett Pavol Jarčuška infektológus professzor, hozzátéve, hogy a ma elfogadott korlátozások hatásai csak 14 nap múlva mutatkoznak meg.

 

Külföldön is egyre több magas kockázatú régiót tartanak nyilván. Krajčí szerint Csehország Európa második legérintettebb országa.

 

Ján Mikas tiszti főorvos szerint több mint 500 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, ami relatíve magas szám, ezért fel kell hívniuk az orvosok, nővérek és ápolók figyelmét arra, hogy jóval körültekintőbben kell eljárniuk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!