Nyitókép: rtvs.sk

 

Az újtípusú koronavírus-világjárvány Szlovákiát és egész Európát kirángatta a letargiából és rávilágított az egységes uniós piac szükségességére – nyilatkozta Igor Matovič szlovák kormányfő az EU vezetőinek rendkívüli ülése után Brüsszelben.

 

„A koronaválság mintha kirángatott volna bennünket a letargiából, abból a meggyőződésből, hogy minden rendben van. Elég volt egy válság, egy vírus és rá kellett jönnünk, hogy térdre kényszerítettek bennünket, hogy Kína küld nekünk valamilyen repülőgépeket szájmaszkokkal és mi nem vagyunk képesek megegyezni. Hirtelen rá kellett jönnünk, hogy ilyen kritikus helyzetben rá vagyunk utalva egy másik államra, amely ha abban a pillanatban rossz egészségügyi helyzetben lett volna, akkor semmilyen maszkot nem küldött volna nekünk”

 

figyelmeztetett Matovič.

 

Ugyanakkor hozzátette, hogy a szájmaszkok ebben a kontextusban a legkevesebbet jelentik.

 hirdetes_810x300  

 

„Megegyeztünk, és azt gondolom, hogy az a fontos, hogy Európa kellően erős, de a jövőben nem él meg semmilyen történelemből, nem él meg csak könyvekből, amelyekben arról írtak, hogy a demokrácia valamiféle bölcsője vagyunk”

 

hangsúlyozta a szlovák kormányfő, aki szerint Európának újra fel kell állnia főleg a gazdaság és az élet kritikus részeiben. Szerinte ez nem csak a védőfelszerelések bebiztosításában érvényes, hanem például a vakcinagyártás és a tesztkészletek gyártásában is.

 

„A technológiákat is beleértve, nem kellene Kína és az USA rabszolgáinak lennünk. Hosszú ideje meggyőződésem, hogy Európának védelmi téren saját lábára kellene állnia”

 

jelentette ki a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy az EU-nak nem szabadna arra támaszkodnia, hogy az „Atlanti-óceán túloldalán lévő nagytestvér” megmenti, ha rosszabb lesz a helyzet.

 

A stratégiai függetlenség kérdésében szerinte Európának nem kellene a végletekig elmennie.

 

„Míg nem gyűrt le minket a COVID-19, azt hittük, hogy minden rendben van. Nyitott határok, szabad vámpolitika, semmilyen akadály, teljesen szabad piac. A másik oldalon, ha túlzásba esünk, ott a protekcionizmus veszélye”

 

figyelmeztetett Matovič azzal, hogy Európának nem szabadna így végeznie és a vezetőknek ésszerű kompromisszumot kell találniuk.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.