Nyitókép: körkép-kolázs/nemocnicakomarno.agel.sk

 

Vasárnap, október 4-én egy 80 éves koronavírusos férfit műtöttek meg a komáromi kórházban. A néhány órás műtétre egy ún. vörös Covid-zónában, szigorú járványügyi intézkedések betartása mellett került sor.

 

A komáromi Agel kórház igazgatója, Miroslav Jaška a beavatkozást követően megjegyezte, hogy a „beteg rendben van a műtét után és a kórház megmutatta teljes felkészültségét hasonló helyzetekre”.

 

A TASR közlése szerint a férfi, aki egy esés következtében szenvedett töréses sérülést, az egyik komáromi (más közlések szerint kolozsnémai – a szerk. megj.) idősotthon lakója, ahol nemrég regisztráltak gócpontot.

 

 hirdetes_300x300  

„Bár a beteg korábban negatívan lett tesztelve erre a megbetegedésre, a felvételétől fogva úgy kezeltük, mint kockázatost és vörös COVID-zónában helyeztük el. Tekintettel arra, hogy a beteg nem volt közvetlen életveszélyben, a műtéti beavatkozást elhalasztottuk a PCR-teszt eredményének elkészültéig. A pozitív eredmény alapján előkészítettünk egy ún. vörös műtőszobát és szigorú higiéniai előírások mellett került sor a beavatkozásra”

 

fejtette ki Rudolf Pelikán orvosigazgató.

 

A műtéti csapat minden tagjának teljes védőfelszerelésben kellett jelen lennie a beavatkozás során (egyszer használatos védőruhában, védőszemüvegben, védőmaszkban, kesztyűben (duplán) stb.).

 

„Orvosaink a teljes védőruházatban közel két órát töltöttek el a műtőben, miközben csak korlátozott komfortjuk volt”

 

részletezte Pelikán.

 

A műtét teljes idejét meghosszabbította a műtő megkülönböztetett előkészítése, a védőfelszerelés felöltése, majd a műtét után ugyanennek a felszerelésnek az óvatos és szakszerű eltávolítása, hogy a személyek ne fertőződhessenek meg.

 

„A beteg rendkívül jól működött együtt velünk, a műtét során nem léptek fel komplikációk sem a balesetét, sem a koronavírus-fertőzését illetően.”

 

mondta Pelikán azzal, hogy a beteget a beavatkozás után a már előkészített és elkülönített Covid-szobában helyezték el.

 

teraz.sk 

Megosztás:
Címkék: covid Komárom műtét

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!