Nyitókép forrása: Facebook/rtvs

 

A politikai felelősség kötelez, de a barátságnak ezzel vége – kommentálta Igor Matovič kormányfő hétfő este Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter korábbi kijelentéseit, aki kritizálta a Központi Válságstáb korlátozó intézkedéseit. Matovič szerint Sulík nyilatkozatai felelőtlenek, mert megkérdőjelezik a rendelkezéseket és ezzel csökkentik azok hatékonyságát. Kenyértörésre (eddig) még nem került sor, de a koalíción belüli feszültséget jól mutatja, hogy a kormányfő visszamondta a sajtónak Richard Sulík kormányülésen elhangzott szavait.

 

„Sajnos, az általam vezetett kabinet kormányfőhelyettese haszontalanoknak nevezte a járványbizottság és a Központi Válságstáb tagjait. (…)”

 

Kezdte a kormányfő, elnézést kérve Sulík nevében, aki a Központi Válságstáb vasárnapi ülése után azt nyilatkozta a sajtónak, hogy nem kellően célzottak azok az intézkedések, amelyeket a stáb elfogadott, és nem érti, miért akarják bezárni az éttermeket és kávézókat. A népszerűtlen intézkedéseket fel nem vállaló Sulík egyébként egyetlen órát töltött a több órás egyeztetésen. Matovič először „zéró empátiaszintű” embernek nevezte koalíciós partnerét, majd jelezte, hogy a történtek után az SaS-nek új vezető után kéne néznie.

 

Hétfőn a Rádió Express műsorában Matovič még tovább ment, szabotázsnak nevezte Sulík kijelentéseit, aki szerinte Kotleba csapatába állt át. Esti sajtótájékoztatóján pedig mindezt még azzal toldotta meg, hogy bár a politikai felelősség a koalíció működtetésére és a reformok végigvitelére kötelezi őt, a Sulíkhoz fűződő barátsága itt véget ért.

 hirdetes_300x300  

 

Adatok

 

Matovič egyébként a megalapozott adatok hiánya miatt panaszkodó Sulíkra reagálva grafikonokkal állt a sajtó elé. Többek között azt mutatta be, hogy az első hullámhoz képest mennyivel meredekebben nő a fertőzöttek száma az országban és különösen a veszélyeztetett, idős korosztály körében.

 

Forrás: RTVS

 

Az első hullámhoz képest meredekebben emelkedik a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma is (az első hullám esetén max. 50, a második hullám idején eddig max. 390).

 

A kormányfő ezután a sajtó előtt elismételte, mivel érvelt Sulík a szigorú intézkedések ellen: például, hogy csak kétszer annyi beteg van a kórházakban most, mint az első hullám idején (a fenti adat szerint nyolcszor…).

 

Állítása szerint Sulík azt is mondta a mai kormányülésen: „Elkövetjük azt a hibát, hogy hallgatunk a virológusokra”.

 

Miért a fitnesstermek és éttermek?

 

Matovič a sajtó kérdéseire reagálva kifejtette, hogy a fitnesstermek bezárására és az éttermek korlátozására azzal a céllal került sor, hogy olyan területeken csökkentsék az emberek mozgását, ahol a gazdaság még elviseli. Sulík azon felvetésére, hogy miért nem korlátozzák a tömegközlekedési eszközökön való utazást is, Matovič azzal reagált, hogy az egyben a gyárak és telephelyek leállítását jelentené.

 

„Nem az a lényeges, hogy milyen tevékenység végzése közben fertőződünk meg. A mobilitás csökkentéséről van szó. Ezt elmondták nekünk a járványbizottságban is – sajnos Richard nem volt ott”

 

fogalmazott.

 

Sulík korábban kijelentette, hogy a nyáron tesztelni kellett volna a határon belépőket. Ezzel kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy naponta több mint 100 ezer ember lépi át a szlovák határt, miközben a nyáron még csak 7500 volt a napi tesztkapacitást is.

 

Lockdown

 

A kormányfő ismét jelezte, hogy egy bizonyos határon túl a lockdownon kívül nincs más alternatíva. Ez a jelenlegi állapothoz képest az üzletek és az alapiskolák bezárását is jelentené. (Az első hullám idején elrendelt „lockdown” intézkedéscsomag célja az volt, hogy az emberek mozgását 75 százalékkal csökkentse.)

 

Matovič szerint Sulík kijelentéseivel többeket arra ösztönözhetett, hogy hagyják figyelmen kívül a most elfogadott intézkedéseket.

 

„Ha végül emiatt kell bezárnunk az üzleteket, akkor fognak igazán ráfizetni a vállalkozók. És ha ez megtörténik, elvárnám Sulíktól, hogy önként hagyja el a kormányt”

 

mondta a kormányfő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!