Nyitókép forrása: ta3.com

 

Súlyos a koronavírussal kapcsolatos járványügyi helyzet Szlovákiában, jelentette ki Marek Krajčí egészségügyi miniszter pénteken délután. Elmondása szerint az országban minden újabb nappal új rekord születik a koronavírus-fertőzések, a kórházban ápoltak és a súlyos állapotban lévők számát illetően.

 

„A helyzet rosszabb lesz. Ezt nem lehet egyik napról a másikra megállítani”

 

mondta  a miniszter hozzátéve, hogy az október elejétől meghozott rendelkezések mielőbb kifejtik a hatásukat. Jelezte, hogy az országban egyre több vörös, magas kockázatú régió alakul ki, főleg az északi, illetve a déli országrészekben. Az ország 78 járásából 72 vörös besorolású, a maradék narancssárga, tehát nincs zöld, enyhén rizikós régiónk.

 

A közép-európai régióban Csehország áll a legrosszabbul, utána azonban Szlovákia következik. Magyarország valamelyest rosszabbul áll, mint Ausztria, és a járvány kezd egyre erőteljesebb kontúrokat ölteni Lengyelországban.

 hirdetes_300x300  

 

Csehország veszélyes nyomdokain

 

Krajčí elmondása szerint Szlovákia a csehországi forgatókönyvet utánozza. Mint mondta, a hozott intézkedések jelentősen csökkentették az emberek mobilitását, amivel a vírus terjedését is sikerült lassítani. A miniszter szerint a lakosság mobilitásának csökkentése a leghatékonyabb módja a járvány feltartóztatásának.

 

Szlovákiában a reprodukciós ráta 1,3 és 1,5 között mozog, vagyis egy fertőzött átlagban 1,3-1,5 embernek adja tovább a kórt. Az új fertőzöttek napi számának hétnapos mozgóátlaga 1341-re emelkedett, egy héttel ezelőtt még „csak” 756 volt.

 

A kórházak leginkább Eperjes, Zsolna és Kassa megyében telítődtek. Nőtt a 65 év felettiek körében a súlyos lefolyású fertőzéses esetek száma. Ebben a korosztályban október 13-án 1296 beteget tartottak számon.

 

Mára 683-ra emelkedett a megfertőződött egészségügyi dolgozók száma, kik jelenleg karanténban vannak. Egy hete számuk 550 körül mozgott.

 

Nehéz helyzetben a kórházak

 

Krajčí elmondta, a járványhelyzet olyan mértékben súlyosbodott egy hét alatt, hogy a koronavírus-fertőzöttek kezelésével megbízott 11 kórházon kívül a többi 59 kórházban is el kellett rendelnie a férőhelyek reprofilizációját (az ágyak és kapacitások átcsoportosítását).

 

Aktuálisan a trencséni, poprádi, a kassai (egyetemi) és a losonci kórházakban függesztették fel a tervezett beavatkozásokat és kezeléseket, de a miniszter szerint Kassán és Tőketerebesen újraindult a tervezett ellátás biztosítása a pénteki napon. A tervezett kezelések tekintetében korlátozások vannak érvényben a nagyszombati, a zsolnai és a túrócszentmártoni egyetemi kórházakban, az árvanádasdi klinikán és a bártfai kórházban.

 

Krajčí kifejtette, hogy az aktuális rendelkezésre álló erőforrásaikkal a tünetmentes fertőzöttek alig húsz százalékát tudják kiszűrni, elismerte hogy a járvány ezen része egyáltalán nincs a hatóságok ellenőrzése alatt, és éppen a tünetmentes személyek nem akadnak fenn a rednszer rostáján.

 

Ján Mikas tiszti főorvos elmondta, hogy a regionális közegészségügyi hivatalokban már egyetemi hallgatók és katonák is segítik a járvány elleni harcot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!