Nyitókép: körkép.sk/KL

 

Koalíciós partnere, de saját pártja vezető politikusai is élesen bírálták Richard Sulíkot, az SaS elnökét, gazdasági minisztert. Sulík a közmédia hétvégi politikai műsorában elnézést kért a szombati,  kormányhivatal előtti „békés tüntetőktől” a rendőrség kemény fellépése miatt. Kérdés, hogy a gyülekezési jog korlátozásának ideje alatt, a zavargásba átcsapó megmozduláson maradók mennyire nevezhetők „békésnek”.

 

„És mivel annak a kormánynak a tagja vagyok, amelynek lelkiismeretét terheli, szeretnék elnézést kérni minden tisztességes embertől, akik nem rendbontás céljából ment oda, hanem hogy hangot adjon véleményének. A vízágyú bevetését hibának tartom. (…)A jogok korlátozva vannak veszélyhelyzet idején, de a hatóságoknak annál jobban meg kéne válogatniuk az eszközöket. Több száz, teljesen normális ember volt ott”

 

mondta Sulík, a belügyi tárcát ostorozva. A kijelentés azonban fordítva sült el, és még az SaS vezető politikusai és keményen kritizálták pártelnöküket.

 

„Nem hiszem, hogy bármelyik tisztességes ember, látva a zavargások első sorában lévő hangadókat, hajlandó lett volna csatlakozni a fociultrákkal keveredett neonácik agresszív bandájához, ráadásul a gyülekezés korlátozásának idején. Minden tisztességes ember sarkon fordult volna. Azok, akik maradtak, akikről Richard beszélt, csak látni akarták, meddig fajul a dolog. Márpedig túlságosan is elfajult”

 

 hirdetes_300x300  

írta a Facebookon Juraj Droba Pozsony megye SaS-es elnöke.

 

Ugyanezen az állásponton van Lucia Ďuriš Nicholsonová EP-képviselő is, az SaS alelnöke. Droba bejegyzéséhez írt kommentárjában úgy fogalmazott, „veszélyhelyzet idején ezeknek az embereknek ott semmi keresnivalójuk nem volt.” Hangsúlyozta, tudható volt, kik a szervezők, így mindenkivel szemben arányos volt a rendőrség fellépése, hiszen „állatokként viselkedtek, macskaköveket dobáltak a rendőrökre, és megafont tartottak a gyerekek elé, hogy vulgáris szidalmakat kiáltozzanak a kormányfőnek címezve”.

 

„A pártelnökünk tragikus tévedésben van, ha azt hiszi, hogy a rendőrségi fellépés aránytalan volt és elnézést kér érte”

 

fogalmazott.

 

A kormányoldalról és az ellenzékből is

 

A Sulík által kritizált Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter a Facebookon reagált a koalíciós partnere kijelentéseire.

 

„Úgy tűnik, hogy Sulík már nem csak tapasztalt epidemiológusnak és higiénikusnak érzi magát, hanem újabban a legkompetensebbnek is a rendőrségi beavatkozásokat illetően”

 

írta, hozzátéve, hogy a zavargók fel akarták feszíteni a kormányhivatal kapuját, és rendőröket sebesítettek meg.

 

Sulík szavait nem hagyta reakció nélkül az ellenzéki Robert Fico smeres pártelnök sem, aki a közösségi hálón közzétett videóbejegyzésében arról beszélt, hogy Sulík viselkedése a koalíció szétverése felé vezet.

 

„Sulík ugyanúgy szétveri a kormánykoalíciót, mint 2011-ben, csak most vonzóbb, figyelemfelkeltőbb témákat talált hozzá”

 

véli Fico.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.