Nyitókép: Körkép.sk

 

Frissítve: 22.42 Szombattól jövő vasárnapig általános kijárási tilalom lép életbe Szlovákiában, kivételekkel. Most hétvégén a négy legsúlyosabb helyzetben levő járást tesztelik le próbaként, majd jön az első, országos tesztelés. Ennek ismeretében a negatív eredménnyel rendelkezők újabb engedményekre számíthatnak. Az alapiskolák 5. osztályától kezdve bezárnak az iskolák és távoktatásra térnek át.

 

Íme, a részletek.

 

Csütörtökön reggel 8.00 órától ülésezett a Központi Válságstáb, hogy eldöntse, milyen mértékű korlátozásokat vezetnek be a közeljövőben a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.
Az eredményről röviddel 19.00 óra után tájékoztatott Igor Matovič kormányfő, Marek Krajčí egészségügyi miniszter, Jaroslav Naď védelmi miniszter, Richard Sulík gazdasági miniszter és Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes.

 

 hirdetes_810x300  

 

Mi várható:

 

  • Három hét kijárási tilalom. Az első héten lesz a legszigorúbb rezsim, amásodik és harmadik héten negatív teszt birtokában kivételek várhatók.

  • Alapiskolák felső tagozatától felfelé bezárnak az iskolák.

  • Jön a kétszeres országos tesztelés.

     

Ezt jelenti a kijárási tilalom bevezetése az országban.

 

Ezt jelenti a kijárási tilalom bevezetése Szlovákiában

 

20.07 – Aki az elmúlt 90 napban megfertőződött és kigyógyult belőle, annak nem kell mennie tesztre

 

A többi kivételen még dolgoznak a szakértők.

 

Függetlenül attól, hogy kötelező lesz-e vagy önkéntes alapú, letesztelteted magad COVID-19-re?

  • Nem (50%, 1 295 szavazat)
  • Igen (50%, 1 276 szavazat)

Szavazatok száma: 2 571

Betöltés ... Betöltés ...

 

19.58 – Matovič: A tesztelés út a szabadságba

 

Az elkövetkező napokban ismert színészek és sportolók fogják felhívni a lakosság figyelmét a tesztelés fontosságára.

 

Ismerjük az utat. Fogjuk kézen egymást és célba érünk.

 

19.51 – Matovič: A kijárási tilalom október 24-től november 1-ig lesz érvényben

 

Ezt követően a kivételek azokra lesznek érvényesek, akik negatív teszttel fognak rendelkezni. Aki elutasítja a tesztelést, az a házi karantént választhatja.

 

A politikát most tegyük félre, a legfontosabb az egészség megőrzése és a hatékony együttműködés. Ez érvényes a polgármesterekre is, függetlenül attól, hogy ki milyen pártból van.

 

Akik konspirációkat, hoaxokat terjesztettek, bagatellizálva a helyzetet, remélhetőleg szinték rádöbbennek arra, hogy mi a valóság.

 

Egyikünk sem akarta ezeket az intézkedéseket, de nincs más lehetőség.

 

 

Az epidemiológusok azt javasolták, hogy két hétre zárjuk le teljesen az országot. Ez napi 80-100 millió euró kiesést jelentett volna az országnak. Ezzel szemben mi egyhébb intézkedések mellett döntöttünk, amihez mindannyiunk összefogására is szükség van – az ország kétszeri letesztelése ennek elengedhetetlen feltétele.

 

19.47 – Richard Sulík: A számokat látva nincs okunk az örömre

 

A közös döntésünk a legkisebb rossz, amit kénytelenek voltunk elfogadni. A kijárási tilalomra azért van szükség, hogy a teljes tesztelés után az emberek ne fertőződjenek meg azonnal. Ennek kockázatát szeretnénk csökkenteni a kijárási tilalommal.

 

A jó hír mindezek mellett az, hogy a gazdaságot nem állítjuk le.

 

Reményemet fejezem ki, hogy a kétszeri országos tesztelés után aki kétszer negatív teszttel rendelkezik, annak lehetővé tesszük a szabad mozgást (ide értve az étteremlátogatást, konditermet, stb.)

 

19.45 – Remišová: Ha így megy tovább, totális összeomlás előtt áll az egészségügyünk

 

Az első hullámot legyőztük, de úgy néz ki, hogy mint az összes környező országot, bennünket sem került el a második hullám. Két lehetőségük van most az országoknak: drámai módon növelni a teszteléseket, és drasztikus mértékben korlátozni az emberek mozgását.

 

Szlovákiában egy harmadik lehetőséget is alkalmazunk, a teljes, országos tesztelést.

 

19.44 – Matovič: Az államfő végig mindenről tájékoztatva volt

 

A nominánsa végig ott ült az üléseken.

 

19.43 – Krajniak szociálisügyi miniszter

 

A szociális intézményekben már elkezdődött a tesztelés. Szeretném megköszönni a szponzoroknak, akik saját maguktól jenetkeztek, az Állami Tartalékalapnak, hogy azonnal a rendelkezésünkre bocsátott minden segédeszközt.

 

Kérem az embereket, hogy jöjjenek el jövő héten az országos tesztelésre. Kérem az árvaikat és a bártfaiakat, hogy jöjjenek el már most hétvégén a tesztelésre.

 

Csehországban 100 ezer főre 900 az átlagos fertőzés, addig Turdossinban 1900 fő.

 

Kérek mindenkit, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyjuk el otthonainkat, hogy mielőbb minél erősebben jöhessünk ki ebből a járványból.

 

19.38

 

Matovič kormányfő és Naď védelmi miniszter bejelentette, hogy letesztelik az egész országot.

 

Tudom, hogy nem lesz egyszerű, de képesek vagyunk rá, és mielőbb el kell végeznünk. Ez az egyedüli lehetőségünk elkerülni azt, ami leselkedik ránk. Legyünk elnézőek egymással szemben. Egyértelmű, hogy nem lesz 100 százalékig minden kész holnaptól.

 

40 fős epidemiológus csapat szakmai javaslatait tárgyalta meg a Központi Válságstáb, melynek döntéseit a kormánykoalíció tagjai is jóváhagyták.

 

A Központi Válságtsáb mai ülését követően Igor Matovič elmondta, hogy a kormánykoalíció a legnehezebb döntését hozta.

 

Krajči egészségügyi miniszter: Szlovákia kopírozza Csehországot, mi több, még meredekebb a görbénk, mint a cseheknél. A helyzet ezért rendkívül komoly.

 

Az utolsó 7 napban a kék szlovák görbe gyorsabban növekszik, mint a piros cseh görbe. 100 ezer személyre 359 fertőzött van jelenleg az országban. Egy hét alatt 443-től több mint 870-re nőtt a kórházi ápolásra szorulók száma.

 

 

 

Szlovákiában jelenleg naponta 18-an halnak meg COVID-ban, ami az elkövetkező napokban növekedni fog.

 

Növekszik a napi tesztelések, és a pozitív fertőzöttek száma is. A reprodukciós szám, melyet 1 alá kellene szorítani, és a fertőzés visszaszorulását jelentené, jelenleg 1,25-ön van.

 

7-14 nap alatt megduplázódik a pozitívan tesztelt állampolgárok száma az országban. Ha nem tennénk semmit, hamarosan 3 500 paciens kerülne kórházba.

 

A miniszterelnök elmondta, hogy örül annak, hogy ebben a helyzetben a koalíció összefogott, és egységes álláspontra helyezkedett. Úgy, ahogy itt állunk mind a négy kormánykoalíciós párt, támogatjuk a Központi Válságstáb javaslatát, miszerint:

 

AZONNALI, KEMÉNY LOCKDOWN-ra van szükség Szlovákiában 2-3 héten keresztül.

 

Leszámítva a kritikus infrastruktúrát működtető személyzetet, a nagy ipari vállalatokat.

 

A járványbizottság javaslata a Központi Válságstáb felé ez a javaslat enyhítve lett:

 

ENYHE LOCKDOWN, ÉS AZ ORSZÁG KÉTSZERI LETESZTELÉSE.

 

A Központi Válságstáb végső javaslatai:

 

Hétfőtől, október 26-tól november 22-ig, négy héten keresztül bezárnak minden iskolát. Áttérnek a távoktatásra. Kivéve a bölcsődéket, óvodákat, alsó tagozatos alapiskolákat.

 

A négy legsúlyosabb helyzetben lévő északkeleti járásban október 24. és november 1. között kijárási tilalmat vezetnek be. Negatív teszttel 01.00 – 05.00 óra között mozoghat kint a negatív teszt nélküli személy.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.