Nyitókép: TASR

 

Két héttel ezelőtt Igor Matovič (OĽaNO) országos teszteléssel kapcsolatos ötletéről a hazai polgárok még mit sem sejtettek. Ekkor éppen a kormányfő és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter vitájának kicsúcsosodása zajlott az éttermek és az edzőtermek bezárásával kapcsolatban.

 

A közvélemény-kutatás szerint ezt a konfliktust Sulík nyerte. A Focus ügynökség a Markíza Televízió kérésére október 7. és 15. között 1 014 adatközlő részvételével felmérést készített arról, hogy a kormánytagok közül kiben bíznak a legjobban, és kiben a legkevésbé.

 

 hirdetes_300x300  

A felmérés idején az SaS elnökében a megkérdezettek 47,4%-a bízott, míg Igor Matovič kormányfőben a 31,3%-uk.

 

Matovičnál rosszabbul már csak Natália Milanová kulturális miniszter (30,7%), Ján Mičovský földművelésügyi miniszter (29,9%) és Štefan Holý (Sme rodina) törvénykezésért felelős miniszterelnök-helyettes (20,4%) végzett.

 

Egyúttal a kormányfő lett a legkevésbé megbízható politikus is, ugyanis a válaszadók 67,1%-a nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem bízik, vagy inkább nem bízik, mint bízik Matovičban.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy Sulík után a választók a kormánytagok közül Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszterben (46,4%), valamint Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszterben (44,8%) bíznak a leginkább. Nekik ugyanis a sajátjukon kívül más politikai pártok választóinak körében is nagy a támogatottságuk.

 

Fotó: TV Markíza
Fotó: TV Markíza

 

Sulíkban legkevésbé a magyar nemzetiségűek bíznak

 

Sulíkban elsősorban a nem dolgozó vagy háztartásbeli személyek, illetve a gyermekgondozási szabadságon lévők (68,5%) bíznak, utánuk következnek a szakmunkások (64,4%) és a liberális orientáltságúak (63,3%).

 

Ezzel ellentétben elsősorban a magyar nemzetiségűek (61,5%), a Smer választói (68,9%), az ĽSNS-es választók (76,9%) és a Kassai kerület lakói (63,9%) nem bíznak benne.

 

Igor Matovič kormányfőben legfőképpen az OĽaNO támogatói bíznak (93,4%). Ezzel ellentétben azok a válaszadók, akik a leginkább kételkednek benne (71,7%) a legnagyobb szlovákiai városokban, tehát Pozsonyban és Kassán élnek.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!