Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Dušan Kováčik speciális ügyész és Norbert Paksi egykori rendőrtiszt rács mögött marad az ellenük folyó eljárás idejére, döntött a Specializált Büntetőbíróság bazini testülete vasárnap késő este. A két férfit a rendőrség csúszópénz elfogadásával, korrupcióval, hatáskörrel való visszaéléssel és bűnszervezet megalapításával és támogatásával vádolja. Paksi a jelek szerint együttműködik a rendőrséggel, Kováčik azonban nem.

 

Az ügyben eljáró ügyész megerősítette a sajtónak a bíróság döntését. Kováčik, aki arról volt híres, hogy a hozzá kerülő több mint hatvan ügyből mindössze egyetlen egyet engedett bíróság elé kerülni, fellebbezett a döntés ellen.

 

Kováčik a vádat képviselő ügyész szerint nem mutatott hajlandóságot a hatóságokkal való együttműködésre, jelenleg a besztercebányai börtön vendégszeretetét élvezi. Paksi Nyitrán van vizsgálati fogságban.

 

 hirdetes_300x300  
A legszigorúbb fokú vizsgálati fogság

 

Az Aktuality.sk közlése szerint Kováčik felesége 50 ezer eurós óvadékot ajánlott fel a bíróságnak azért cserébe, hogy férje szabadlábon védekezhessen, ez azonban nem hatotta meg a taláros testületet. Sőt, a bírósági határozat értelmében Kováčik preventív és kollúziós vizsgálati fogságba került, ami ezen a téren a legszigorúbb őrizetet jelenti, megakadályozandó a tanúk bárminemű befolyásolását és az összejátszás lehetőségét.

 

Paksi ugyanakkor elismerte a vádakat, nem is fellebbezett a határozat ellen.

 

A Denník N szlovák napilap közlése szerint Kováčik ellen egy másik ügyben is eljárás indul, mégpedig egy NAKA-nyomozó meggyilkolásának előkészítésében vállalt szerepéért. Az ügy főszereplője Ľudovít Makó, a Pénzügyi Főigazgatóság bűnügyi részlegének volt vezetője, akit néhány hete vettek őrizetbe korrupciós vádak okán. Kováčik a gyanú szerint segített neki meghiúsítani az ezzel kapcsolatos nyomozást.

 

A Markíza televízió közlése szerint a célpont Ján Čurilla volt, aki évekig a szervezett bűnözés és a maffia ellen nyomozott, ő volt a Takáč- és Piťo-klánok elleni nyomozások vezetője is. Épp az előbbi bűnbandával hozzák összefüggésbe Makót is. A gyanú szerint, Paksi informálta Makót arról, hogy a nyomozó érdeklődik iránta, Kováčik pedig információkat adott át Makónak a nyomozati anyagból – ez most augusztusban történt.

 

„A cash kora”

 

Mikor a rendőrség őrizetbe vette Kováčikot, tízezer euró készpénzt találtak nála. Egy szerencsés véletlen folytán a JOJ televízió mikrofonjai pedig azt is rögzítették, hogyan próbálta a speciális ügyész megmagyarázni a helyzetet:

 

„Meg akartam vásárolni egy telket, de nem jött össze, és egy barátom is épp most fizette vissza a kölcsönt, amit korábban adtam“

 

mondta Kováčik.

 

A vádak között egy NAKA-nyomozó meggyilkolásának előkészítése is szerepelhet

 

Szlovákia egyik legbefolyásosabb és a bűnözőkkel szemben egyik legtétlenebb ügyészét a rendőrség a beszédes nevet viselő „Isten malmai” akció után nem sokkal tartóztatták le. Az Isten malmai keretében vették őrizetben Ľudovít Makót, valamint František Böhmöt.

 

Az egész ügy hátterében egy három évvel ezelőtti döntés áll. A Takáč-klán egyik tagját az elsőfokú bíróság óvadék ellenében szabadlábra helyezte, a vádlottak a gyanú szerint megállapodást kötöttek egy horvátországi hajókázás során. Az alku szerint, az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezéssel szemben az ügyész nem fellebbez, így elkerülik, hogy az ügy a Legfelsőbb Bírósághoz kerüljön, ahol már nem tudják befolyásolni a taláros testületet.

 

Kováčik nem kevesebb, mint tizenhat éve vezeti a speciális ügyészséget, a funkciót a második Dzurinda-kormány idején nyerte el a ma már rengeteg botrányban szereplő Dobroslav Trnka akkori főügyész javaslatára. Kováčik kinevezését a parlament 118 képviselője támogatta – tehát az ellenzék is.

 

Makó a második Fico-kormány idején került a Pénzügyi Főigazgatóság bűnügyi részlegének igazgatói székébe.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.