Nyitókép: illusztrációs felvétel

 

A Központi Válságstáb döntése értelmében az október 30-november 1 közé tervezett országos tesztelés csupán a hétvégén, azaz október 31-én és november 1-jén valósul majd meg.

 

A kormányfő elmondása szerint a Központi Válságstáb döntő többséggel hagyta jóvá a hétvégére tervezett országos tesztelés megvalósítását, azonban döntésük értelmében nem péntektől vasárnapig, hanem csak szombat-vasárnap kerül majd rá sor.

 

„Örülök, hogy igazolódott az elsődleges tesztelés értelme”

 

mondta Matovič azzal, hogy sikerült sok pozitív esetet kiszűrni.

 hirdetes_300x300  

 

Jaroslav Naď védelmi miniszter előrevetítette, hogy kedden nagyobb hangvételű sajtótájékoztatót is tartanak majd, ahol részletesebben tájékoztatják majd a nyilvánosságot. Jelezte, hogy a válságstáb mai ülésén a településeket képviselő szervezetek is részt vettek és támogatásukról biztosították a kormányt.

 

Elmondása szerint a tesztelés időtartamát logisztikai és szervezési okokból szűkítették le két napra.

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a fertőzöttek száma továbbra is felfele ível, épp az izoláció és a tesztelés segíthet határozottan lassítani a fertőzöttek számának növekedését. Úgy véli, hogy a tesztelés sikere csak rajtunk múlik.

 

„Ez a művelet csak akkor lehet sikeres, ha mindannyian bízni fogunk és óriási számú ember kapcsolódik be a tesztelésbe.”

 

A katonaság az éjszaka folyamán nekilát az egész hadművelet átszervezésének az új harmonogramra. Zmeko tábornok bízik abban, hogy szerda estére meglesz a szükséges személyzeti kapacitás is a tesztelés sikerességéhez.

 

A tesztelési idő lerövidülése miatt az egyes tesztelő csoportoknak óránként 35 főt kell majd tudniuk letesztelni. Ez azt is jelenti, hogy ha hétvégén valahol 70 embert látunk majd magunk előtt a sorban, tudni fogjuk, hogy legalább két órát kell várnunk, míg sorra kerülhetünk.

 

Az egészségügyi miniszter szerint minden tesztelőhelyszínen legalább két egészségügyi dolgozónak kell ottlennie, hogy tudják váltani egymást a mintavételben. Ez azt jelenti, hogy legkevesebb 10 ezer egészségügyi dolgozóra lesz szükség naponta. Mint fogalmazott, egyelőre úgy néz ki, hogy elegendően lesznek.

 

Matovič kormányfő megjegyezte, hogy a válságstáb mai ülésén két variánssal dolgoztak – hogy lesz-e országos tesztelés, vagy totális lockdownt rendelnek el. A miniszterelnök szerint nagy lesz a részvételi arány.

 

„Lehet, hogy valahol 80, 90 százalék, lehet, hogy valahol ennél is több. Az emberek megértették, hogy ez nem Matovičról szóló népszavazás, hanem az egészségünkről”

 

Jaroslav Naď védelmi miniszter újságírói kérdésre elmondta, hogy a tesztelés után kapott certifikátot a következő héten bárhol elkérhetik tőlünk – munkában, óvodában, stb., mivel enélkül nem vonatkoznak ránk a ma még megengedett kivételek.

 

Matovič kormányfő kiemelte, hogy előfordult a hétvégén, hogy valakik megpróbálták kijátszani a rendszert, és pozitív eredmény esetén más tesztelőhelyeken is megjelentek, hátha negatív tesztet produkálnak, hogy továbbra is járhassanak munkába, stb. A kormányfő kiemelte, hogy rájuk 1650 eurós büntetés vár a karantén megsértése és a közegészség veszélyeztetése miatt. Épp ezért nem ajánlja senkinek sem, hogy hasonlóval próbálkozzon a hétvégén.

 

cikkünk frissül!

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: koronavírus

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.