Nyitókép: körkép.sk

 

Frissítve 1010. 10.28., 19:33-kor, A Szlovák Köztársaság kormánya szerdán, október 28-án elfogadta azt a határozatot, amely a november 2-től érvényes kijárási tilalommal foglalkozik. Ebből kiderül, hogy azokra a személyekre, akik hétvégén részt vesznek az országos tesztelésen, vagy PCR-tesztet végeztetnek, és tesztjük negatív, nem fog vonatkozni a november 2-től megújítandó kijárási tilalom.

 

A kormány november 2-től november 8-ig hosszabbítja meg a kijárási tilalmat.

 

Ez mit jelent pontosan?

 

 hirdetes_810x300  

„Az emberek, akik részt vesznek a tesztelésen és lesz igazolásuk a negatív eredményről, hétfőtől relatíve szabadon élhetnek”

 

mondta Igor Matovič kormányfő.

 

Az emberek tehát ismét mehetnek ruhaboltba, fodrászhoz, vagy épp hobbikereskedésbe. Feltehetően ezzel a könnyítéssel jobban sikerül aktivizálni majd az embereket, hogy elmenjenek tesztelni.

 

Fontos tudni, hogy a kijárási tilalom alól csak azok kapnak kivételt, akik rendelkeznek a Védelmi Minisztérium által kiadott certifikáttal (negatív eredménnyel) – ergo részt vett az országos tesztelésen.

 

Ezt ki lehet váltani egy október 29. és november 1. közötti PCR-teszttel, melyet valamelyik certifikált laboratóriumban végeznek el.

 

Ha valaki a kijárási tilalom ideje alatt megy el PCR-tesztet végeztetni, a kivétel csak azután vonatkozik majd rá, hogy megkapta a negatív eredményről szóló értesítést.

 

Kivételt kapnak azok a személyek is, akik objektív okokból kifolyólag nem tudnak részt venni a tesztelésen, autisták, onkológiai betegek, 10 évnél fiatalabb gyerekek, vagy azok a személyek, akik bizonyítani tudják, hogy augusztus 1. és október 15 között átestek a koronavírus-fertőzésen.

 

Akik nem mennek el a tesztelésre, azoknak 10-napos karanténba kell vonulniuk. Csak orvoshoz, a legközelebbi élelmiszerüzletbe és gyógyszertárba mehetnek el. Elkísérhetik gyermeküket az óvodába vagy iskolába*, házuktól 100 méteres körzeten belül sétáltathatják kutyájukat.

 

*Cikkünk írásakor még az az információ élt, hogy a gyerekek iskolába/óvodába kísérése is engedélyezett teszt nélkül, később az egészségügyi miniszter módosította ezt az információt. Bővebben lásd alább. A vonatkozó kormányrendelet itt érhető el.

 

Krajčí: A tesztelés után is zárva maradnak a középiskolák, otthon maradnak a felsőtagozatosok is

 

Aki nem rendelkezik negatív teszttel, nem mehet munkába, sem pedig betegállományba. Érvényben maradnak a Közegészségügyi Hivatal által október 15-én elfogadott intézkedések (tömegrendezvények szervezésének tilalma, zárva maradnak a konditermek, az éttermek továbbra sem szolgálhatnak fel ételt beltéren, stb.)

 

hnonline.sk

Megosztás:
Címkék: koronavírus

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.