Nyitókép: Facebook/reprofotó

 

Igor Matovič kormányfő tájékoztatása szerint ma este egy videókonferencia keretén belül rendkívüli EU-csúcsra kerül sor, amelyen a szlovákiai országos teszteléssel elsőként fognak foglalkozni.

 

 „Egész Európa arra vár, hogy milyen módon fogjuk megvalósítani az országost tesztelést, illetve egyáltalán sikerül-e megbirkóznunk vele”

 

– mondta Matovič, aki azt is hozzátette: az egész világ a negatív forgatókönyv megváltoztatásához szükséges receptre vár.

 hirdetes_300x300  

 

A kormányfő elmondása szerint az EU-s vezetők is az antigén gyorstesztek használatára biztatnak, mondván a gyorsaság a legfontosabb.

 

Matovič ma néhány órát a Közös Felelősség hadművelet parancsnokságán töltötte. Mind mondta, kalapot emel a Fegyveres Erők tagjainak munkája előtt.

 

 „Míg ők azon igyekeznek, hogy egészségügyi alkalmazottakkal töltsék fel a csapatokat, addig a Szlovák Orvosi Kamara elnöke összehív egy sajtótájékoztatót, ahol arról beszél, hogy a COVID-19 egyszerű náthácska. A Fegyveres Erők egyszer csak azt látják, hogy az egészségügyi alkalmazottak tömegesen mondják vissza a tesztelésen való részvételt, hiszen ha egy autoritás azt mondja, hogy ez az egész csak egy náthácska, akkor abban lehet valami”

 

– tette hozzá a kormányfő, aki szerint egyes médiák és politikusok az országos tesztelés meghiúsítását tűzték ki célul.

 

Matovič 500 eurós honoráriummal próbálja motiválni az egészségügyi dolgozókat

 

Matovič tájékoztatása szerint a tesztelésre jelentkező egészségügyi dolgozók többsége csak egy napra jelentkezett segíteni, ezért arra kéri őket, hogy minden erejüket összeszedve jelentkezzenek a másik napra is.

 

Mivel óriási szükség van az orvosokra, egészségügyi nővérekre és más egészségügyi alkalmazottakra, ezért a kormányfő úgy döntött, hogy azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik mindkét nap részt vesznek az országos tesztelésen, rendkívüli, 500 eurós jutalmat adnak. Ezenkívül a fertőzöttek után további járulékokat kapnak.

 

Matovič szerint az egészségügyi alkalmazott egy nap minimum száz eurót kereshet, ha pedig úgy dönt, hogy a másik napon is dolgozni fog, akkor további száz eurót kap, ezenkívül megkapja a rendkívüli, 500 eurós juttatást is.

 

A kormányfő szerint a legrizikósabb régiókban az egészségügyi alkalmazottak egy hétvégén 1 100 eurót kereshetnek. Azokban a régiókban, ahol nem olyan rossz a helyzet, egy hétvégén 900 eurót lehet megkeresni.

 

A miniszterelnök bízik abban, hogy a bejelentett honoráriumnak köszönhetően sikerül mozgósítani az egészségügyi dolgozókat. A kormányfő egyúttal azt is elmondta, hogy a honoráriumokat a következő fizetésükkel együtt fogják megkapni az orvosok, tehát decemberben.

 

Matovič sajnálja, hogy több tucat orvos mondta le a tesztelésen való részvételt csak azért, mert valakitől azt a tanácsot kapták, hogy ne vegyenek részt rajta. A kormányfő szerint Tomáš Drucker volt egészségügyi miniszter is azok között van, akik lebeszélték az orvosokat a hétvégi tesztelésen való részvételről.

 

„Információink vannak arról, hogy az egészségügyben mozgó erős egyéniségek azt üzenték az alkalmazottaiknak, hogy ha elmennek segíteni, akkor tíz napra karanténba kell vonulniuk és fizetetlen szabadságot kapnak”

 

– mondta Matovič.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.