Nyitókép: reprofotó

 

„Be kell, hogy valljam, amikor reggel megtudtam, hogy hányan vettek részt a tesztelésen, elakadt a lélegzetem” – mondta vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján Igor Matovič kormányfő.

 

A miniszterelnök elmondása szerint ez annak a bizonyítéka, hogy Szlovákia képes felelősségteljes emberek társadalmaként működni.

 

 hirdetes_810x300  

„A nehéz helyzetben nem futamodtunk meg, nem hagytuk el a harcteret, nem menekültünk el a süllyedő hajóról”

 

– konstatálta Matovič, majd átadta a szót Jaroslav Naď védelmi miniszternek, aki elmondta, hogy a szombati nap folyamán

 

2 581 113 személyt teszteltek le, ebből 25 850 volt pozitív, ami a letesztelt személyek 1%-át teszi ki.

 

A miniszter tájékoztatása szerint vasárnap a mintavételi csoportok 98%-a működőképes.

 

Naď azt is elmondta, hogy a fentebb említett számba még nincsenek beleszámítva a szociális intézményekben, a kórházakban és a vállalatokban végzett tesztelések.

 

A védelmi miniszter szerint rendkívüli siker lenne, ha több mint 3 millió embert sikerülne letesztelni.

 

„Regionális összehasonlításban elmondható, hogy voltak olyan régiók, ahol a fertőzöttek száma alacsony volt, és voltak olyanok, ahol magas. A művelet regionális parancsnokságai szerint a legmagasabb fertőzöttséget Zsolnán, Nagytapolcsányban, Rózsahegyen és Eperjesen regisztrálták”

 

– tájékoztatott Naď.

 

Roman Mikulec belügyminiszter arra kérte az embereket, hogy akik tegnap nem teszteltették le magukat, azok ma vegyenek részt a tesztelésen.

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter meg van róla győződve, hogy ez az eredmény történelmi jelentőségű lesz. A tegnapi eseményeket pedig a „második szlovák nemzeti felkelés”-ként jellemezte.

 

„Arra kérek mindenkit, hogy törölje ki a szótárából azt, hogy „kis szlovák nemzet vagyunk”. A szlovák nemzet ezen a hétvégén ha nem is nagy, de erős nemzetté vált”

 

– konstatálta Milan Krajniak munkaügyi miniszter.

 

Lesz második forduló is

 

A kormányfő minden pozitívan tesztelt személyt arra kér, hogy maradjon karanténban. Egyúttal azt mondta, hogy az országos tesztelés második fordulóját is meg fogják tartani.

 

„Az ideális az lenne, ha a második fordulót mindenhol meg tudnák tartani, de lehetséges, hogy egy-két járásban nem lesz”.

 

Frissítjük!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.