Nyitókép: reprofoto (aktuality, Fb)

 

A parlament keddi ülésének elején konfliktus alakult ki az ülésvezető, Juraj Šeliga (Za ľudí) és Marian Kotleba között. Az ĽSNS képviselői ugyanis a törvényhozás épületébe való belépéskor megtagadták vírusteszt-igazolásuk felmutatását, amivel veszélyeztették képviselőtársaik egészségét.

 

Mivel az ülésvezető felszólítása ellenére sem tettek eleget kötelezettségüknek, kitiltották őket az ülésteremből. Egyúttal 1 650 eurós bírságot is fizetniük kell. Amennyiben az eset holnap is megismétlődik, ismét kitiltásra kerülnek, ami már képviselői fizetésük felének megvonásával jár.

 

Kotlebáék így csak a parlamenti szavazásokon vehetnek részt.

 hirdetes_300x300  

 

„A törvény mindenkire egyformán vonatkozik, Kotleba pártjának (ĽSNS) képviselőire is. Jozef Šimko (ĽSNS), a párt parlamenti frakciójának tagja, Rimaszombat polgármestere ráadásul a városi képviselőtestület ülései előtt kéri a negatív vírusteszt felmutatását. Színtiszta cinizmus, amit az ĽSNS képviselői végeznek”

 

– érvelt Šeliga.

 

Juraj Šeliga. Kép: reprofoto (Fb-live)

 

„Ma 16 halott van, 30 ezer pozitív vírusfertőzött volt hétvégén, de Kotlebáék azt mutatják mindenkinek, hogy őket ez nem érdekli, és az emberek felett állnak”

 

– tette hozzá Juraj Šeliga, aki szerint ha valamelyik képviselő fertőzötten ül a parlamentben, bűncselekményt követ el és eljárás indul ellene.

 

A parlament alelnökét kiakasztotta az is, hogy az ĽSNS frakció fele fertőzött volt, maga Kotleba is a múlt héten még ágyban feküdt lázasan, „most pedig már ő a legnagyobb frajer. Abszolút szégyen” – mondta.

 

A vita abból adódott, hogy Marian Kotleba szerint a parlamentet védő rendőröknek nincs joguk elkérni az igazolást. Šeliga azonban ezt egyértelműen cáfolta.

 

A házszabály 32. paragrafusának 2. bekezdése előírja a képviselők egészségének védelmét. Mivel az ĽSNS képviselői ennek nem tettek eleget, így kedden kitiltották őket az ülésteremből.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.