Nyitókép forrása: sme.sk

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő nem zárja ki a veszélyhelyzet meghosszabbítását, amely eredetileg november 14-ével érne véget. Erről újságírói kérdésre ma délutáni sajtótájékoztatóján beszélt.

 

„Feltételezem, hogy egyetértés lesz abban, hogy meghosszabbítsuk, mert a jelenlegi helyzetben még szükségünk van rá”

 

mondta a miniszterelnök. A kormány október 1-jével hirdetett veszélyhelyzetet 45 napra a koronavírusjárvány második hullámára való tekintettel. Később több korlátozás is bevezetésre került, illetve kijárási tilalmat rendeltek, bár rengeteg kivétellel.

 

Veszélyhelyzet idején a kormánynak lehetősége van korlátozni a polgárok néhány jogát, például a mozgását, a gyülekezési jogot (mindkettőre volt példa az elmúlt hónapban), a sztrájkjogot (ez utóbbi csak az egészségügyi alkalmazottak esetében került felfüggesztésre). Veszélyhelyzetet leghosszabb időre.

 hirdetes_300x300  

 

A szlovák jogrend szerinti hierarchiában „núdzový stav”-ról van szó, amelye lefordítva szükségállapotot jelent, de tartalmát tekintve inkább a magyar veszélyhelyzethez áll közelebb közelebb. A rangsorban ez a legmagasabb állapot-típus, amit a kormány saját hatáskörében bevezethet (a rendkívüli helyzet után). A veszélyhelyzet felett csak három rendkívüli szint van: a rendkívüli állapot, a hadiállapot, és a tényleges hadban állás – ezeket a kormány vagy a parlament javaslatára az elnök hirdetheti ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.