Nyitókép forrása: sme.sk
Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a mozik, színházak és templomok 50 százalékos korlátozás melletti megnyitásának javaslatával érkezett a válságstáb pénteki ülésére. Sőt, a javaslat tartalmazza a sportpályák, konditermek és uszodák megnyitását is, de a gyülekezési korlátozás határán belül (max. hat fő).

 

A Facebookon a kormányfő azt írta, hogy a kezdeményezéshez megkapta a járványügyi szakértők konzíliumának jóváhagyását is.

 

Egyúttal élesen kritizálta koalíciós partnerét, Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert, aki szerinte azzal, hogy „ostobaságnak” kiáltotta ki a közösségi teszteléseket, gyakorlatilag zátonyra vitte a tervet, hogy november végéig mindent megnyissanak.

 

A közösségi tesztelés lényege az lett volna, hogy az egyes telephelyek (konditermek, templomok, stb.) a rendőrség és a katonaság közreműködésével háromhetente letesztelték volna ügyfeleiket antigén tesztekkel. Az elgondolás központi eleme az, hogy a telephelyek megnyitásával ugyan nőtt volna vírus terjedésének kockázata, de a rendszeres teszteléssel és a fertőzöttek kiszűrésével ésszerű határokon belül lehetett volna tartani őket.

 hirdetes_810x300  

 

„Richard a nap alatt süttetve magát (az SaS elnöke Dubajban pihen – a szerk.) azt üzente, hogy mindent meg kellene nyitnunk és a Facebookon azt írta, hogy a szakértőkre kellene hallgatnunk.  Csakhogy ugyanezek a szakértők azt is állítják, hogy bár megnyithatunk minden telephelyet azokban a járásokban, ahol úgy-ahogy ellenőrzésünk alatt van a járvány, de csak azután, hogy megszerezzük az irányítást az országos helyzet felett is, mert az egészségügyi rendszerünk egységes”

 

írta a kormányfő, aki Sulíkot azzal vádolta meg, hogy szabotálta a közösségi tesztelés lehetőségét, egyúttal őt tette felelőssé, hogy a járvány megállítására nem maradt más eszköz, mint a részleges lezárások fenntartására.

 

„Nincs az a karriergyilkos járványszakértő Szlovákiában, aki nevét adná egy olyan tervhez, amely nem tartalmazza, hogyan ellensúlyozza a telephelyek megnyitása miatt felgyorsuló járványt”

 

emelte ki Matovič.

 

Hozzátette, hogy továbbra is áll az ajánlata Sulík felé, hogy amennyiben érdemi tervvel áll elő, hogyan csökkentse a mostani 2000-ről 500-ra a napi esetek számának hétnapos mozgóátlagát, átengedi neki a COVID-19 elleni harc irányítását, és saját belátása szerint dönthet.

 

OTVÁRAME DIVADLÁ, KINÁ A KOSTOLY… alias Sulíkova pasca Zrejme ste postrehli, že som stredu strávil rokovaniami so…

Közzétette: Igor Matovic – 2020. november 13., péntek

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!