Nyitókép: TASR/AP

 

November 16-tól, hétfőtől új szabályok vonatkoznak a templomokra, így a hívek újra járhatnak szentmisére. A templomoknak azonban csak a befogadóképességük 50%-a vehető igénybe. A Szlovák Püspöki Konferencia tájékoztatása szerint ismét alkalmazhatják a sakktáblaszerű ülésrendet, amit az első hullám idején is használatban volt.

 

„A hívők úgy használhatják a padokat és a székeket a templomban, hogy az elfoglalt helyek között egynek mindig szabadon kell maradnia, és minden következő sorban az üresen maradt helyeket eggyel ki kell tolni úgy, hogy a hívek a sorokban ne egymás mögött üljenek”

 

– magyarázta a Szlovák Püspöki Konferencia.

 hirdetes_300x300  

 

Egyúttal arra is felhívják a figyelmet, hogy a sakktáblaszerű ülésrendet csak az ülőhelyeknél lehet alkalmazni, a templom kapacitásának pedig csak a felét lehet használni. Ez azt jelenti, hogy ha a templomban 100 ülőhely van, akkor a szentmisén 50 hívő vehet részt.

 

„Továbbá emlékezzünk arra is, hogy a gyülekezési tilalom továbbra is érvényes. Ez azt jelenti, hogy a nyilvános szentmiséken csak a templomok ülőhelyeinek felét használhatjuk, ezért nem hívhatunk további embereket, hogy töltsék fel az állóhelyeket, vagy nagyobb tömegben csoportosuljanak a templom előtt”

 

– jelentette ki a Szlovák Püspöki Konferencia.

 

A püspökök tájékoztatása szerint a templomokban továbbra is érvényben van az összes higiéniai óvintézkedés, vagyis kötelező a maszkviselés és a kézfertőtlenítés, a szenteltvíztartó használata továbbra is tilos, a szentáldozás előtt pedig a papoknak kötelező a kézfertőtlenítés. Szentáldozáskor az ostyát továbbra is kézbe adják, kivételt képeznek azok az esetek, amikor ez nem lehetséges.

 

A püspökök egyúttal arra kérik az időseket, a krónikus betegeket és a rizikós korosztályokat, hogy vegyék fontolóra a szentmisén való részvételt. Az általános felmentés továbbra is érvényben van a szentmisén való kötelező részvétel alól.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!