Nyitókép: teraz.sk

 

A szlovákiai kórházakban ápolt koronavírusos betegek száma egyelőre nem növekszik, tartja az 1800-as szintet. Csökkent a 14-napos incidencia, ahogy az elvégzett tesztek száma is. Minderről Marek Krajčí egészségügyi miniszter tájékoztatott pénteken.

 

A tárcavezető szerint jelenleg Sztropkón, Puhón, Vágbesztercén és Mijaván a legrosszabb a helyzet. Elmondása szerint a szlovákiai kórházakban naponta átlagosan 30-an vesztik életüket a koronavírus következtében, ez az egy hónappal ezelőtti járványügyi helyzet lecsapódása.

 

Pavol Jarčuška infektológus úgy fogalmazott, hogy jelen pillanatban a fertőzött emberek aránya a mérvadó, ez a szám pedig nem csökken. Ugyancsak ő beszélt arról, hogy a szakértők nem tudtak még megegyezni arról, hogy mikor mehetnek vissza a gyerekek az iskolákba. Mint fogalmazott, nagyon boldogok lennének, ha a végzős diákok visszatérhetnének. Feltehetően jövő héten döntenek majd sorsukról.

 

 hirdetes_300x300  

Az iskoláknak a régiós helyzet alapján nyílhatna lehetőségük arra, hogy kinyissanak, erre új „jelzőlámpa-rendszert” állítanának fel, amit az egészségügyi miniszter a Központi Válságstáb ülésén mutat majd be.

 

Az új rendszer – ha elfogadják – befolyásolná az éttermek és iskolák újranyitását, valamint a lagzikat is.

 

forrás: Egészségügyi Minisztérium

 

Krajčí szerint egyes régiókban már kezd kedvezően alakulni a járványügyi helyzet, azonban azzal számolnak, hogy az iskolák kinyitásával jócskán megnövekedne az új fertőzések száma. Ezért úgy véli, hogy az egyes intézkedések lazításához megfelelő mértékben kellene szigorítani más területeken.

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!