Nyitókép: reprofoto (DenníkN)

 

Véget ért a főügyész-jelöltek nyilvános meghallgatása. Az ország egyik leghatalmasabb emberének kiválasztása a kormánykoalíció legnagyobb próbatétele, melynek kapcsán Igor Matovič kormányfő a lemondását is kilátásba helyzete. Az OĽaNO részéről Grendel Gábor és Gyimesi György aktívan részt vettek a kiválasztási folyamatban. A hét jelölt egyikét, a favoritok közé tartozó Ján Šantát ráadásul a parlament magyar nemzetiségű tagja, Gyimesi javasolta.

 

A Körkép.sk őt kérdezte.

 

Miért épp Šanta?

 hirdetes_300x300  

 

Ján Šanta egész eddigi életével, s munkájával bebizonyította, hogy méltó főügyésze lenne Szlovákiának. Közel 30 évig állt a szervezett bűnözés elleni harc első vonalában. Tette ezt már akkor, amikor ez nem volt természetes. Az ország mediálisan legnagyobb figyelemmel követett ügyei szinte mind az ő nevéhez fűződnek.

 

Hogyan értékelné magát a meghallgatási folyamatot?

 

A meghallgatási folyamat történelmet írt Szlovákiában, mert ehhez hasonlót és transzparensebbet még Szlovákia nem élt meg. Egyes jelöltek több mint 6 órán át kérdések sortűzébe kerültek, eddig nem soha nem látott módon. Olykor nagyon kemény vallatásnak voltak kitéve, sőt, néhány kérdés szinte személyeskedésbe torkolt. Mindez lehetőséget adott nekünk teljes képet alkotni az egyes jelöltekről.

 

A hét főügyészjelölt. Kép: zastavmekorupciu.sk

 

Melyik jelölt, jelöltek voltak az Ön számára a legmeggyőzőbbek és miért?

 

Számomra egyértélműen Šanta volt a legmegfelelőbb jelölt. Az ő koncepciója, válaszai, szuverenitása, rálátása és önbizalma szólított meg a legjobban. Szerintem az ő kihallgatása megfelelt a legmagasabb erkölcsi és szakmai követelményeknek is.  Jó benyomást hagyott bennem Žilinka jelölt is, az ő koncepciója volt a legaprólékosabb. Viszont egyetlen jelöltnél sem áll fenn az a veszély, hogy még egy Trnkát vagy Kováčikot választanánk. Az eddigi életük erre szinte garanciát ad.

 

A sajtóban több írás is megjelent, mely a parlamenti képviselők méltatlan viselkedését kritizálta a jelöltek meghallgatása során. Mi erről a véleménye?

 

Nem hiszem, hogy ez a vélemény megállja a helyét. Főugyész-jelöltnek minden helyzetben helyt kell tudni állnia, a legszükségesebb minimumot a kellemetlen kérdések képviselik. Tudtommal egyetlen jelölt sem panaszkodott a feltett kérdések miatt. Ha figyelembe vesszük azt, mekkora feladat előtt áll a jövendőbeli főügyész, ez tényleg csak egy séta kellett volna legyen számára.

 

A bemutatkozások megtörténtek, mi most a következő lépés?

 

A koalíciós tanács ma este megpróbál közös jelöltet találni. Nehéz feladat lesz, mert sok a jelölt és  az egyes pártoknak, egyes képviselőknek más-más elképzelése van a főügyész személyéről. Ezt összehangolni nem kis feladat. Egy dolog biztos, Szlovákiának végre becsületes főügyésze lesz, bárki legyen is a befutó.

 

Maroš Žilinka főügyészjelölt a kihallgatáson. A háttérben Gyimesi György. Kép: reprofoto (DenníkN)

 

 

Igor Matovič kormányfő tegnap egyértelmű figyelmeztetéssel élt, miszerint ha a kormánykoalíció tagjai az ellenzékkel szövetkezve szavaznak valamelyik főügyész-jelölt mellett, az OĽaNO kilép a koalícióból. Ön hogy látja, mennyire valós veszély, hogy a Sme rodina és az ellenzék összefog?

 

Nem szeretném kommentálni a miniszterelnök szavait, viszont nem gondolom azt, hogy bármelyik főügyész-jelölt annyira toxikus lenne, hogy az esetleges megválasztását demisszióhoz kellene kötni. Persze mindannyian preferálunk egy olyan jelöltet, amelyet a koalíció maga tud megválasztani. 95 mandátum bőségesen elegendő ahhoz, hogy megszülessen egy ilyen kompromisszum.

 

Gyimesi György (OĽaNO) előtérben, a háromnapos kihallgatás során. Kép: reprofoto (DenníkN)

 

Ján Šanta jelölése előtt konzultált a párton belül? Ha a frakción belül más döntés születik, hajlandó azt is elfogadni?

 

Šanta jelölését konzultáltam az OĽaNO párt vezető tagjaival. Mondhatnám azt is, a jelölésről tudott mindenki, akinek erről tudnia kellett. Őszintén szólva nehezemre esne – a fent említettek miatt – az első körben más jelöltre szavazni, mint Ján Šantára.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.