Nyitókép forrása: sme.sk

 

Egy ismeretlen belső informátor csütörtök reggel szinte minden szlovákiai hírportálnak elküldte Monika Jankovská egykori smeres igazságügyi államtitkár 27 oldalas vallomását. A vallomásból többek között kiderül, hogy Fico és Pellegrini is tudott arról, hogy Kočner befolyásolta az igazságszolgáltatást. Az is nyilvánvaló azonban, hogy Jankovská nem mondott el mindent saját felelősségét pedig megpróbálta kisebbíteni.

 

Igencsak rezeg a léc a Smer és a Hlas politikusai alatt, miután nyolc hónapnyi raboskodás után megeredt a nyelve MOnika Jankovská volt igazságügyi államtitkárnak, akit egykor Robert Fico a Bírói Tanács élére szánt.

 

Több sajtóorgánum politikai értelemben végzetesnek nevezte Robert Fico számára a kiszivárgott vallomást. Peter Pellegrini már nyilatkozott az ügyben.

 

 hirdetes_300x300  

Jankovská 27 oldalas vallomásában többek között arról is beszélt, hogy 2016-ban ismerkedett meg Kočnerrel. Mint mondta, kedves, barátságos embernek tűnt. Barátnője, Darina Lenártová hozta őket össze. Több baráti jellegű találkozóra is sor került, többnyire Lénártovánál.

 

Kočner rengeteg háttérinformációval rendelkezett a politikáról, Jankovskának azt állította, hogy ezeket a Smerből, a Most-Hídból és az SNS-ből (akkori kormánypártoktól) szerezte, de voltak forrásai az ellenzéki pártokon belül is. Jankovská elmondta, hogy néhány hónapos ismeretség után teljesen megbízott benne.

 

„Apró” szívességek, felajánlás a Smernek

 

Kočner ezután kezdett szívességeket kérni. Arra kérte Jankovskát, hogy szervezzen meg egy találkozót Sobolovský bírót (Pozsony V. kerületi bíróság). Sobolovskýhoz tartozott az egyik Markíza-váltó ügye. Jankovská azt állítja, hogy bár nem vonakodott eleget tenni Kočner kérésének, elfelejtette felvenni a kapcsolatot a bíróval, és később sem sikerült kapcsolatba lépnie vele.

 

Ezután Kočner rákérdezett Jankovskánál, hogy ismeri-e Maruniaková bírónőt. Ma már tudjuk, hogy Jankovská és Maruniaková szoros baráti kapcsolatban álltak, a Threema-üzenetek egyikében Jankovská úgy beszélt róla, mintha a bírónő neki köszönhetné pozícióját. Maruniakovához egy másik, 8,4 millió eurós Markíza-váltó ügye tartozott, és később erősen vitatható döntés alapján Kočner javára is ítélt elsőfokon. Ezt így ebben formában azonban Jankovská nem ismerte el, vallomásában arról beszélt, hogy Kočner nem érezte szükségét, hogy személyesen találkozzon a bírónővel, mert minden az elképzelései szerint haladt.

 

Jankovská állítása szerint utoljára 2018 májusában találkoztak Kočnerrel. A maffiózó arról beszélt neki, hogy „milyen jó lenne átvenni a befolyást a Markíza felett, ami előnyös lenne a Smer számára is”. Különösen a választások előtt, amikor akár el is adhatja a tévécsatornát vagy egy kötelezvénnyel kiszolgáltathatja Jaroslav Haščáknak (az egyik Penta-vezér).

 

Állítja, hogy nem a pénzért tette…

 

Jankovksá vallomásában váltig állította, hogy nem a pénzt volt a motivációja, nem pénzért tett szívességeket. Ezzel legalább egy vádponttal kevesebbel kéne szembenéznie, de a Threema üzenetek tanúsága szerint amiatt panaszkodott Kočnernek, hogy havi 2500 eurós fizetésből nem tud megélni.

 

Azt vallotta, hogy Kočnernek kapcsolati tőkéje miatt segített, a maffiózó hozta őt össze Norbert Bödörrel, a nyitrai oligarcha fiával.

 

Jankovská arról is beszélt, hogy miközben a bíróságok a Markíza-váltókkal foglalkoztak, megkereste Robert Ficot is, hogy megkérdezze, a Smer valóban érdekelt-e a váltóügyekben.

 

„Fico a Súmračná-n fogadott (a Smer székháza – a szerk.), de amikor nagyon röviden felvázoltam neki, hogy a váltókkal foglalkozom, ő semmilyen reakciót nem mutatott”

 

mondta Jankovská. Ezután tájékoztatta Peter Pellegrini akkori kormányfőt is, de ő szintén nem reagált érdemben semmit. (Ez minimum azt jelenti, hogy a két vezető politikusnak tudnia kellett arról, hogy államtitkáruk befolyásolja az igazságszolgáltatást, és ezt pártpolitikai érdekekből világította meg – a szerk. megj.).

 

A most-hidas miniszter figyelmeztette, hogy baj van

 

Miután Kočnert váltóhamisítás vádjával letartóztatták Jankovskát megkereste Gál Gábor, akkori most-hidas igazságügyi miniszter, és figyelmeztette, hogy a váltó ügy kapcsán és Jankovskával szemben gyakorolnak rá nyomást.

 

Jankovskán keresztül akart kiszabadulni a vizsgálati fogságból is. Érdeklődött Jankovskánál, hogy milyen befolyása van a Legfelsőbb Bíróságon, amely felülbírálhatta az elsőfokú testület döntését, és szabadon engedhette volna. Kočner arra kérte Jankovskát, hogy keresse meg az ügyével foglalkozó legfelsőbb bírói szenátust, és kínáljon fel nekik egy jelentős összeget. Kočnernek erre a célra 300 ezer eurója volt elkülönítve, vagyis száz-százezer a szenátus három tagjának fejenként.

 

Egy nap Kočner elküldte Jankovskát Ficohoz azzal, hogy ő majd odahat a szenátus elnökére, Šišková Brńúre. Közvetlenül előtte Jankovská még találkozott Norbert Bödörrel, aki jelezte, hogy majd a „főnök” mindent elmond. Fico azonban végül csak munkajellegű dolgokról beszélt vele, Kočner ügyét szóba sem hozta, ami egyértelmű jelzés volt, hogy Kočner rács mögött marad.

 

Jankovská nagyon sok részletet még nem árult el, de vallomásában leszögezi, hogy további információkat akar majd megosztani a rendőrséggel. Például Zoroslav Kollárról is, akit a csődmaffia keresztapjaként emlegetnek, és akit október végén tartóztatott le a NAKA.

 

Kényelmes feledés – Peter Pellegrini természetesen nem emlékszik a Jankovskával folytatott találkozóra

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.