Nyitókép: pravda.sk

 

Kulcsfontosságú döntést hoztak meg csütörtökön a szlovák parlament képviselői, ugyanis megválasztották az ország új főügyészét. Látva a sorozatos NAKA-akciókat, ahol korábbi vagy jelenlegi rendőrségi és bírósági magas beosztású személyeket vesznek őrizetbe – a befolyásos oligarchákat nem is említve – szükség lenne rá, hogy megfelelő, nem korrumpálódott személy kerüljön a Főügyészség élére.

 

A képviselőknek mind a hat jelölt neve mellett állást kellett foglalniuk, miközben csak egy személyt támogathattak.

 

A választás eredményeképpen Szlovákia új főügyésze Maroš Žilinka lesz, bár ehhez még Zuzana Čaputová államfő jóváhagyása is szükséges. Žilinka 132 támogató szavazatot kapott, ami azt jelenti, hogy a koalíció és az ellenzék is támogatta őt. Rajta kívül Tomáš Honz kapott még 15 szavazatot a Za ľudí frakció tagjaitól. A többi jelöltet senki sem támogatta.

 

 hirdetes_300x300  

A választás előtt Richard Sulík a sajtónak jelezte, hogy az SaS frakciója Maroš Žilinkát fogja támogatni. Ondrej Dostál és Alojz Baránik ugyanakkor nem Žilinkát támogatták.

 

Juraj Šeliga elmondása szerint a Za ľudí Tomáš Honz mellett tette le voksát. Mint fogalmazott, „Szabad képviselők vagyunk, Honz urat fogjuk választani„.

 

Peter Pellegrini korábbi kormányfő a szavazás után csak annyit mondott, hogy reméli, a megfelelő személyre szavazott, de nevet nem akart mondani. Maroš Žilinkával kapcsolatban elmondta, hogy ő az egyik befutó, akit el tud képzelni a Főügyészség élén.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!