Károly, Karola
  • HUF: 360.66
  • USD: 1.21
  • 1 °C
  • 7 °C
Belföld

Összefogás: 10-ből 9 magyar iskolát bezárás fenyeget 

Térképen az érintett iskolák

Nyitókép: illusztrációs felvétel

 

Miközben a covid miatt a fő figyelem az iskolák újranyitására irányul, az oktatási tárca az intézmények nagyarányú optimalizációját készíti elő. Branislav Gröhling miniszter nyilatkozata szerint elsősorban a 300 fő feletti iskolákat támogatnák, ami a magyar iskolahálózat szempontjából katasztrofális hatású lenne – írja közleményében az Összefogás.

 

“Most kell megkongatni a vészharangot, mert ha csendben leszünk, fokozatosan bezárják iskoláink többségét. Magyar alapiskoláink 89%-át kevesebb mint 300 tanuló látogatja, és ez az arány demográfiai okokból már nem is lesz kedvezőbb. Ha valaki 300-as létszámnál húzza meg a támogatási határt, az tízből kilenc iskolánkat kivéreztetné”

 

– véli Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke. 

 

Mint emlékeztet, a magyar tanulók 60,9%-a jár 300 fő alatti oktatási intézménybe, ez közel 19000 tanuló. Bár a minisztérium az optimalizáció ügyében rövid nyilatkozatában utalt a nemzetiségi szempontokra is,

 

“ám addig, amíg nem kapunk világos és transzparens biztosítékokat iskoláink megmaradására, addig ebben az ügyben lépéseket kell tennünk.” 

 

Az Összefogás az ügyben találkozót kért Filip Mónikától, az oktatási tárca kisebbségi ügyekben illetékes államtitkárától, valamint egyeztetnek a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével és közös széleskörű találkozót kezdeményeztek a szakmai szervezetek és a magyar illetve magyar jellegű pártok között. 

 

Mielőtt a legapróbb döntés is megszületik, ami a magyar iskolákat érinti, elvárjuk az oktatási tárcától, hogy alapos egyeztetések előzzék meg a magyar pedagógiai szakmai szervezetekkel és pártokkal! A magyar anyanyelvi oktatás speciális elbírálást igényel, nem vonható egy kalap alá a szlovák intézmények optimalizációjával

 

mondta el Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke.

 

Térképen az érintett iskolák

 

Az Összefogás térképre helyezte azon iskolákat, melyeket érinthet az intézkedés. A térképen a 2019/2020-as tanév adatai szerepelnek, minden egyes iskolánál megtekinthető, hány tanuló látogatja – az adatok forrása az Oktatási Minisztérium háttérintézménye (CVTI SR).

 

 

Körkép.sk/Összefogás-sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket