Nyitókép: Körkép.sk

 

Az iskolaügy helyzetével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót péntek délelőtt Forró Krisztián, az MKP elnöke, Farkas Iván, a párt szakmai alelnök és Fodor Attila, a szakmai bizottság elnöke.

 

Forró beszédében arra a kérte a kormányt, tudatosítsák annak a felelősségnek a súlyát, ami a vállukra nehezedik, és a kormányon belüli viták és ellentétek miatt ne a pedagógusok, diákok és a szülők váljanak áldozatokká.

 

 hirdetes_300x300  

A szakmai képviselet tagjaival, iskolaigazgatókkal történt mai egyeztetést követően az MKP szerint nincs értelme a decemberi iskolanyitásnak. A karácsonyi időszakban kialakítandó világos és egyértelmű szabályrendszer alapján azonban a januári iskolanyitást sürgetik.

 

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter 12 pontját illetően bíznak abban, hogy a tárcavezetőnek meg sem fordult a fejében a nemzetiségi iskolák működését a 300-as diáklétszám meglétéhez kötni. Ha véletlenül ilyen szellemben, vagy ilyen irányban szeretné terelni a dolgokat, akkor minden eszközt be fognak vetni, hogy ezt meggátolják.

 

Ezenkívül a pozitív diszkrimináció csökkentését sem tudják támogatni a nemzetiségi oktatás területén, éppen ellenkezőleg, létkérdés a magyar közösség számára, hogy a nemzetiségi oktatással kapcsolatban a pozitív diszkrimináció elvének működnie és érvényesülnie kell.

 

 

Fodor Attila, a szakmai bizottság elnöke szerint Gröhling 12 pontját egy 13. ponttal kellene kiegészíteni, a nemzetiségi oktatás kérdésével.

 

Farkas Iván szakmai elnök úgy véli, nem a mostani kormány az egyetlen, amelyik elfeledkezik a nemzetiségi iskolákról. Véleménye szerint a közoktatási törvényben egy külön fejezetnek kellene szólnia a nemzetiségi iskolákról.

 

Farkas azt is elmondta, hogy Muzslán a helyi iskola fenntartójaként ezekben a napokban felmérik a szülők hozzáállását a teszteléshez, de véleménye szerint a 70 százalékos határ túlságosan magas. Elmondása szerint abban az esetben fogja szorgalmazni az iskola megnyitását, ha a szülők vállalják, hogy kéthetente beviszik a gyermekeiket leteszteltetni Párkányba. Továbbá kéthetente a tantestület és az iskola dolgozói is leteszteltetik magukat, és ezzel együtt összejön a 70%.

 

A mai szakmai megbeszélésen részt vett Kiss Beáta, a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium igazgatója, Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója, valamint A. Szabó László.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.