Nyitókép: reprofoto

 

December 11-től bezárnak az éttermek teraszai, 21-től bezárnak az üzletek is – jelentették be Igor Matovič kormányfő, Marek Krajčí egészségügyi miniszter, Ján Mikas országos tisztifőorvos és Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter közös sajtótájékoztatóján.

 

Marek Krajčí közölte, hogy folyamatosan romlik a helyzet a kórházakban, több mint 2200 egészségügyi alkalmazott van jelenleg is betegállományan koronavírus-fertőzés miatt. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a maszkok elhagyása és a személyes kapcsolattartás csak ront a helyzeten, ahelyett, hogy bármi is javulna.

 

Kórházi ellátásra szorulók számának alakulása. Forrás: Kormányhivatal

 

Megkérte az egészségügyi dolgozókat, hogy tartsanak ki, lássák el a betegeket, akik bekerülnek a kórházakba. Egyúttal köszönetet mondott nem csak az egészségügyi dolgozóknak, hanem a nyugdíjasotthonokban dolgozóknak is, amiért gondoskodnak a rájuk bízott emberekről.

 hirdetes_300x300  

 

Arra kérte az embereket, hogy ha azt látják, hogy mások leteszik a maszkot, vagy nem tartják be a korlátozásokat, ne kövessék a példájukat, tartsák be továbbra is az előírtakat.

 

A miniszter elmondta, hogy nem klasszikus értelemben vett lockdown jön, de már december 11-től életbe lépnek bizonyos korlátozások:

 

December 11-től bezárnak az éttermek teraszai, az ételkiadást lehetővé teszik

December 14-től szigorítják a hotelek, síközpontok működését – 72 óránál nem régebbi negatív tesztre lesz szükség

December 21-től megkezdődik a téli iskolai szünet, bezárnak az üzletek, kivéve az alapvető szükségletek miatt fontosakat (pl. élelmiszer, drogéria, gyógyszertár – ezek listáját még pontosítják, hétfőn hozzák nyilvánosságra) – legalább 3 hétre! Ha az országos fertőzöttség visszaesik annyira, ami már kezelhetőnek számít, akkor fokozatosan nyithatnak meg az üzletek járásonként – Ahol jobb lesz a helyzet, ott hamarabb, ahol rossz, ott tovább fog tartani

December 28-tól az 500 főnél nagyobb létszámú cégekben megkezdődik a rendszeres tesztelés

 

Ján Mikas elmondta, hogy az üzletek gyakorlatilag úgy fognak működni, mint a húsvéti ünnepek alatt, tehát csak a létszükségletűek lesznek nyitva. Úgy véli, ezzel kellőképpen sikerülhet korlátozni az emberek mozgását. A tiszti főorvos szerint még ma felkerülnek a közegészségügyi hivatal oldalára a szükséges rendeletek a részletekkel együtt.

 

Marek Krajčí megjegyezte, hogy ezekre az intézkedésekre már korábban szükség lett volna.

 

Forrás: Kormányhivatal

 

Azzal kapcsolatban, hogy karácsonykor meglátogathatják-e egymást az emberek, Igor Matovič elmondta, hogy bíznak abban, hogy az emberek felelősségteljesek lesznek, és helyesen mérik fel, hogy mit tehetnek meg, vagy érdemes megtenniük.

 

Ján Mikas is megerősítette, hogy gyakorlatilag nem fogják megtiltani az emberek mozgását, de nem javasolják az összejöveteleket.

 

A mozik, színházak, konditermek, templomok egyelőre a jelenlegi formájukban nyitva maradhatnak – erősítette meg Ján Mikas. A karácsonyi misékkel, istentiszteletekkel kapcsolatban még konzultálni fognak az egyházak képviselőivel, hogy miként oldható majd meg, hogy egyszerre ne legyen túl sok ember egy helyen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.